latinica  ћирилица
12/07/2017 |  15:40 ⇒ 15:47 | Аутор: РТРС

Повољан развој ситуације у "Алумини"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас да је повољан развој ситуације у зворничкој "Алумини", која наставља да обавља свој посао редовно.
Мостар - Милорад Додик - Фото: СРНА
Мостар - Милорад ДодикФото: СРНА

На питање новинара у Мостару да прокоментарише одлуку Уставног суда БиХ да по апелацији "Алумине" донесе привремену мјеру којом се налаже Основном суду у Зворнику да не спроводи поступак извршења који проводи фирма "Павгорд" из Фоче, Додик је рекао да "Алумина" наставља да ради несметано.

"Ми тамо имамо један повољан развој ситуације који је мало угрожен чињеницом да постоји нејасан однос у погледу правосуђа. Један суд донесе једну одлуку на истом нивоу у истом предмету, други суд другу одлуку", напоменуо је Додик.

Говорећи о својој недавној изјави у вези са ПДВ-ом, Додик је рекао да су медији то погрешно пренијели и да није истина да је тражио повећање ПДВ-а на 20 одсто.

"Нисам рекао да је то приједлог, већ сам рекао да БиХ има најнижи ПДВ у региону и да би то повећање омогућило повећање прихода и стабилизацију јавних рачуна. Приједлог СНСД-а је раније био да имамо диференцирану стопу ПДВ-а, али то није прошло", подсјетио је Додик.

Он је рекао да је данас сазнао да је електрична енергија у Српској јефтинија 60 одсто него у Федерацији БиХ, а да се, када се у Републици Српској покуша повећати цијена за девет одсто, "подигне општа галама".

Додик је нагласио да је Српска ликвидна и да није ни пред каквим банкротом.

"Имамо отежане услове, имао проблема са неким сегментима ликвидности, али Република Српска је за шест мјесеци за седам одсто повећала приходе и директне порезе. И у овој години се биљежи раст домаћег производа", нагласио је Додик.

Извор: Срна