latinica  ћирилица
12/07/2017 |  15:10 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

СМ БиХ се од фебруара није бавио Транспортном заједницом

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак када је ријеч о Транспортној заједници "пребацује лоптицу" на Владу Српске да би сакрио чињеницу да је Савјет министара БиХ од фебруара пропустио да се уопште бави питањем Транспортне заједнице и да усаглашава ставове са Владом Српске.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"То да Савјет министара не показује било какву озбиљност јасно је свима, па и тим европским представницима на које се он позива. Уосталом, то су им и ставили до знања на састанцима у Бриселу", рекла је Цвијановићева Срни на питање да прокоментарише Црнаткове ставове да Влада Српске "успорава регионалну сарадњу" и не прихвата Транспортну заједницу постављајући услове за које "зна да их је немогуће испунити".

Цвијановићева је истакла да Влада Српске тражи да се поштује механизам координације, а да, нажалост, Савјет министара БиХ настоји да тај механизам опструише на сваки могући начин.

"Влада Републике Српске не води никога у изолацију, али нема намјеру ни да помаже таквом Савјету министара да прикрива своју неспособност. Њихово стално прозивање Српске по разноразним свјетским дестинацијама да, тобоже, нешто блокира, јесте жалосно, али и већ превазиђена прича. Боље би било да се лате посла и почну да воде процесе у складу са усвојеним механизмом координације, а и да коначно прочитају шта у њему пише, умјесто да воде своје јадне политичке ратове са институцијама Српске", нагласила је Цвијановићева.

Што се тиче захтјева Владе о заједничком дефинисању ставова од свих нивоа власти који ће бити презентовани у оквиру Транспортне заједнице по принципу ротације, Цвијановићева напомиње да то нема везе са ЕУ.

"То је наша унутрашња ствар, тако да узалудно говоре неистину како се томе противи ЕУ. Уосталом, то је дефинисано у духу механизма координације", рекла је премијер Српске.

Према њеним ријечима, око осталих рјешења која су директно везана за функционисање ове заједнице се може разговарати, да би се остало на линији оног чему она треба да служи.

"Све остало је ствар уређења наших унутрашњих односа и боље би било да престану да говоре неистину како се томе противи ЕУ, а поготово да пребацују своју кривицу на Српску. И овим је Савјет министара показао да је најнеспособнији од свих до сада и ту нема више шта да се дода", поручила је Цвијановићева.

Извор: РТРС, СРНА