latinica  ћирилица
12/07/2017 |  14:56 | Аутор: РТРС

Шаровић позвао инвеститоре да улажу у БиХ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић позвао је данас инвеститоре да улажу у БиХ, која, како каже, има велике потенцијале, те припремљене програме и инвестиционе пројекте, посебно у сектору енергетике, транспорта и туризма.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

Шаровић је истакао да овим програми и инвестициони пројекти захтијевају значајна улагања која БиХ сама не може приуштити, саопштено је из Шаровићевог кабинета.

Говорећи на пословном форуму, чији је циљ упознавање држава западног Балкана са могућим инвеститорима за велике инфраструктурне пројекте, Шаровић је представио предности и могућности за улагања у БиХ.

Ријеч је о повољном географском положају и природним ресурсима, дугој традицији индустријске производње, образованој и квалификованој радној снаги, пласману БиХ производа без царина, приступу на тржишта од више од 50 милиона потрошача на основу уговора о слободној трговини /ЦЕФТА и ЕФТА/, као и додатних 80 милиона потрошача у оквиру Уговора о слободној трговини са Турском - ФТА, те најнижој стопи ПДВ-а у региону.

Као атрактивни сектори за улагања, посебно су истакнути енергетски, те пољопривредна и прехрамбена индустрија, туризам, дрвопрерађивачка и металопрерађивачка индустрија, информационо комуникационе технологије, текстилна и кожарска индустрија, производња ауто дијелова и грађевинарство.

Шаровић као члан делегације БиХ учествује на Самиту о западном Балкану, који се одржава у Трсту у оквиру берлинског процеса.

Теме овогодишњег сусрета званичника западног Балкана су успостављање заједничког балканског тржишта, јачање регионалне сарадње, те унапређење и проширење инфраструктуре и енергетских услуга регије.

У поподневним часовима, Шаровић ће одржати радне састанке са Карлом Календом, италијанским министром за економски развој и министрима западног Балкана.

Извор: Срна