latinica  ћирилица
12/07/2017 |  14:10 ⇒ 15:14 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ тражи већу казну за Сашу Ћургуза

Тужилаштво БиХ затражило је пред Апелационим вијећем Суда БиХ већу казну затвора за Сашу Ћургуза, који је у марту осуђен на 15 година за учешће у убиству затвореника у општини Бихаћ 1992. године, док одбрана сматра да се суђење треба поновити или донијети ослобађајућа пресуда.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Тужилац Миланко Кајганић рекао је да Првостепено вијеће није довољно цијенило отежавајуће околности, не прецизиравши о чему је ријеч, те нагласио да остаје код навода изнесених у писаној жалби.

Бранилац Ања Лога сматра да је погрешно закључено да је оптужени у јуну 1992. године био на подручју општине Бихаћ, те тврди да је он ангажован у Рипачу тек 10. јула исте године. Она је додала да свједоци у јуну Ћургуза нису видјели у Рипачу, као и да сматра да већина свједока не зна ко је оптужени и да су за њега сазнали тек након рата и од осталих заробљеника.

"Мухамед Анадолац једини познаје оптуженог и он мијења свој исказ на главном претресу. У изјавама из истраге не спомиње оптуженог, а на главном претресу изјављује да му је Ћургуз избио један зуб. Нема медицинске документације и говори да је причао са осталим свједоцима. Вијеће није критички посматрало изјаве свједока", рекла је Лога.

Према њеним ријечима, ниједан доказ одбране није прихваћен као релевантан, а олакшавајуће околности нису довољно цијењене. Ћургуз се, такође, обратио суду, изразивши жаљење за све жртве и додајући да сматра да није крив.

Извор: СРНА