latinica  ћирилица
12/07/2017 |  12:51 | Аутор: РТРС

Пријем за официре ОС БиХ који одлазе у мисију у ЦАР

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анто Јелеч организовао је пријем и разговарао са два штабна официра Оружаних снага БиХ који средином овог мјесеца одлазе у мисију ЕУ у Централноафричку Републику.
ОС БиХ - Фото: РТРС
ОС БиХФото: РТРС

У прву ротацију ове мисије официри одлазе на шест мјесеци, уз могућност продужења до мјесец дана и биће ангажовани у саставу Мултинационалне команде Мисије обуке ЕУ у Бангуиу, са задатком обављања штабних дужности које захтијевају формацијска мјеста у наведеној команди.

Јелеч је рекао да је одлазак из своје домовине увијек тежак, поготово кад мисија носи одређене ризике и изазове, а гдје се обављају одговорне дужности, саопштено је из Министарства одбране БиХ.

Он је навео да ће рад у мисији за њих бити велики изазов на личном и професионалном плану, с обзиром да ће задатке извршавати у међународном окружењу, на непознатом терену, у неповољним климатским условима и далеко од својих најмилијих.

Јелеч је поручио официрима да вјерују у себе и своје способности, да буду професионални и одговорни приликом извршавања задатака, али и да брину о свом здрављу и својој безбједности, јер ће на тај начин у најбољем свјетлу представити себе, Оружане снаге и БиХ.

Предсједништво БиХ је крајем маја донијело одлуку о учешћу Оружаних снага БиХ у мисији ЕУ у Централноафричкој Републици.

У саопштењу се наводи да је упућивање припадника Оружаних снага БиХ у војну мисију ЕУ за обуку у Централноафричкој Републици веома значајно, да на тај начин Оружане снаге БиХ постају дио одбрамбено-безбједносног система ЕУ, што представља потврду и признање да је БиХ спремна да доприноси заједничкој безбједносној и одбрамбеној политици, као и да представља снажан подстицај процесу интеграције БиХ у Унију.

Извор: Срна