latinica  ћирилица
12/07/2017 |  12:44 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Љајић-Чепурин: Робна размјена Србије и Русије повећана за 16 одсто

Робна размјена између Србије и Русије за првих пет мјесеци ове године повећана је за 16 одсто у односу на исти период прошле године, истакнуто је на састанку потпредсједника Владе Србије Расима Љајића са руским амбасадором у Београду Александром Чепурином.
Састанак потпредсједника Владе Србије Расима Љајића са руским амбасадором у Београду Александром Чепурином - Фото: СРНА
Састанак потпредсједника Владе Србије Расима Љајића са руским амбасадором у Београду Александром ЧепуриномФото: СРНА

Љајић, који је и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије, изразио је задовољство због чињенице да у Русију извози чак 815 српских компанија, што је највећи број до сада.

Он је додао постоји потенцијал за даље унапређење економске сарадње и да је због тога потребно да већ у септембру буду настављени преговори о закључењу споразума о слободној трговини између Србије и земаља Евроазијске уније, саопштено је из Владе Србије.

На састанку је било ријечи и о могућностима за стварање заједничких предузећа у области пољопривреде, која би производила у Србији, а потом извозила на руско и тржишта трећих земаља.

Чепурин је предложио да током јесени на неком од бројних пољопривредних сајмова у Русији буде организован састанак добављача из Србије са великим руским дистрибутивним ланцима, да би био повећан број производа из Србије на тржиштима Москве и других великих градова.

Чепурин је истакао и да руски туристи све чешће долазе у Србију и да их је у првих пет мјесеци 17 одсто више него у истом периоду прошле године.

Он је изразио наду да ће тај број бити повећан увођењем авионске линије Ниш - Калуга у септембру ове године.

Извор: СРНА