latinica  ћирилица
12/07/2017 |  11:10 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Андрићград: Представљена Српска књижевна задруга Подгорица (ВИДЕО)

У оквиру програма Другог сајма књига, представљена је Српска књижевна задруга Подгорица о којој су, осим њених представника, говорили књижевници и новинари. У умјетничком програму наступили су солисти етно-музике и гуслари из Црне Горе.
Андрићград: Сајам књига - Фото: РТРС
Андрићград: Сајам књигаФото: РТРС

Српско национално вијеће Црне Горе представило је велики број наслова истичући да српски дух у Црној Гори није замро, како многи мисле.

- Српски језик у Црној  Гори доста је угрожен, преименовањем у црногорски. Међутим, то је један лингвистички фалсификат против кога се ми боримо, каже Момчило Вуксановић, предсједник Српског националног вијећа Црне Горе.

 Ћирилица у Црној Гори угроженија је више него икад. Књижевна задруга је најзначајнији споменик у српској Црној Гори и у протеклом периоду штампано је више од 200 наслова на ћирилици.

- Друго писмо у Црној Гори никад није постојало, а тако ће бити у будуће, јер све што је у ЦГ написано кроз вијекове по пмнастирима, писано је и штампано ћирилицом, истакао је Будимир Будак, главни уредник Књижевне задруге Српског националног вијећа Црне Горе.

Новица Ђурић, предсједник Удружења књижевника Црне Горе., наводи да је ово прилика да се покаже како је култура не разградљива.

- Иако као један народ не можемо да живимо у једним границама, можемо да живимо у једној култури, додаје Ђурић.

Књижевна задруга Српског националног вијећа Црне Горе добитник је бројних признања и награда на бројним сајмовима књига на којима је представљала своја издања.