latinica  ћирилица
12/07/2017 |  09:32 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Одлука о стечају "Робних резерви" за три дана (ВИДЕО)

Да ли ће у Робним резервама Републике Српске бити покренут стечајни поступак, биће познато за три дана.
Рочиште за отварање стечајног поступка над јавним предузећем "Робне резерве Републике Српске" - Фото: РТРС
Рочиште за отварање стечајног поступка над јавним предузећем "Робне резерве Републике Српске"Фото: РТРС

На данашњем рочишту Окружног привредног суда Бањалука утврђени су услови за покретање овог поступка. Предстечајни управник Доста Бараковић рекла је да је стечај неопходан, јер Робне резеврне немају могућности да наставе да раде, и да им је жиро рачун блокиран више од 60 дана.

Неизмирене обавеза према добављачима више од 2 мјесеца, радници без плате од децембра а без уплаћених доприноса од септембра, и блокирани рачуни од почетка године. Ово је ситуација у којој се налазе Робне резерве Републике Српске. Довољно разлога да се покрене стечајни поступак. 

- Једноставно сва имовина коју имају робне резерве не може да покрије њихове губитке, та разлика је око 9 милиона марака, а још на то су доспјеле краткорочне обавезе које су око 34 милиона, и када би они распродали сву имовину још би им недостајало 18 милиона да ријеше све те краткорочне обавезе - нагласио је предстечајни управник Доста Бараковић.

И док се чека одлука Суда, око 30-ак радника овог предузећа штрајкује због оваквог исхода. Пред камеру не желе, док не чују коначну одлуку суда. 

- Требамо мислити и на раднике и Влада је донјела закључке и обећала је да ће се побринути да сви радници не остану без посла - поручио је директор "Робних резерви Републике Српске" Мирко Марчета.

 - Ми смо послали свим јавним предузећима допис, односно списак радника у Робним резервама и њихове квалификације и године стажа да видио постоји ли спремност да се они негдје пребаце и наставе ту да раде - изјавио је министар трговине и туризма Републике Српске ПредрагГлухаковић.

Четири радника су већ збринута. Ресорни министар је најавио да ће сутра Влади представити могуће рјешење за Робне резерве. Ријеч је о закону о интервентним набавкама, који не би имао додирних тачака са претходним који је регулисао рад Робних резерви. Сличан имају и земље у региону. 

- Закон о интервентним набавкама би регулисао само дакле набавку роба, ствари у ситуацијама када су елементарне непогоде, не дај боже рат. Ту би биле укључене локалне заједнице, без њих ништа не би могло - додао је Глухаковић.

Цијелим поступком би руководило министарство трговине и туризма. Уколико закон прође Владу, требало би по хитној процедури да се нађе пред посланицима на првој наредној сједници парламента.