latinica  ћирилица
12/07/2017 |  08:44 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Требиње: Промовисана књига о страдању Вукашина Јасеновачког (ВИДЕО)

У Галерији Културног центра у Требињу промовисан је роман "Ради ти, дијете, свој посао", аутора Момира Васиљевића који говори о животу и херојском страдању нововјековног великомученика Вукашина Јасеновачког, који је својом смрћу постао симбол страдања Срба у 20. вијеку.
Промоција романа "Ради ти, дијете, свој посао" - Фото: СРНА
Промоција романа "Ради ти, дијете, свој посао"Фото: СРНА

Роман, који је синоћ први пут промовисан на територији Српске, заснован је на аутентичним документима и свједочанствима који су били основа за црквену канонизацију Вукашина, чије је крштено име Спасоје Мандрапа. Вукашин је рођен у херцеговачком селу Клепци, већи дио живота провео је у Сарајеву, одакле су га са још 3.000 сарајевских Срба 1942. године усташе послале у Јасеновац.

Васиљевић је додао да је ово и један зборник који илуструје српску жртву од 1900. до 90-их година прошлог вијека, унутар кога је написано житије о Светом Вукашину – његова личност, однос према Богу и људима. Његово преосвештенство умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије рекао је на промоцији да је ова књига слика једног времена са свим неприликама Срба, не само у Херцеговини, већ и много шире.

Промоцији је претходио документарни филм "Пакао Независне Државне Хрватске" о геноциду над Србима, снимљен у продукцији београдског Музеја жртава геноцида.

Извор: СРНА