latinica  ћирилица
11/07/2017 |  18:11 | Аутор: РТРС

Порука Пјонгјангу – ТХААД оборио балистичку ракету

Противракетни систем ТХААД успјешно је током тестирања оборио пројектил средњег домета над Аљаском, саопштила је Америчка агенција за противракетну одбрану (МДА). Ракета средњег домета лансирана је из Пацифика, наводи МДА.
Противракетни систем ТХААД - Фото: РТС
Противракетни систем ТХААДФото: РТС

"Успјешно дејство система ТХААД против ракете средњег домета повећава способност земље да се суочи са ракетним пријетњама у Сјеверној Кореји и другим државама у свијету", саопштила је МДА.

У саопштењу директор МДА Сем Грејвс истиче да је поносан на Владу и на све који су извршили тестирање, преноси Фокс њуз.

"Тај тест је демонстрација могућности система ТХААД и његове способности да пресретне и уништи балистичке пројектиле. ТХААД наставља да штити наше грађане, наше снаге и савезнике од стварних пријетњи", рекао је Грејвс.

Ракета је лансирана из авиона Ц-17 који је био над Пацификом сјеверно од Хаваја.

"Радар система ТХААД је прво открио мету, а потом ју је пратио. Затим је лансиран пресретач који је уништио ракету у директном судару", наведено је у изјави компаније "Локид Мартин", која је произвела систем ТХААД.

Додаје се да је ријеч о 14. успешном тестирању ТХААД-а од 2005. године. Међутим, мете у претходним тестирањима нису биле најновије генерације ракета средњег домета.

Систем ТХААД доспио је у жижу јавности када је Вашингтон одлучио да га распореди у Јужној Кореји као одбрану од сјевернокорејских ракета.

Ипак, Пекинг и Москва нису благонаклоно гледали на тај потез истичући да то угрожава стратешке безбједносне интересе сила у том региону, укључујући Русију и Кину. Такође, Москва и Пекинг сматрају да тај потез не доприноси денуклеаризацији Корејског полуострва као ни миру и стабилности у региону. 

У међувремену је Сјеверна Кореја наставила да спроводи ракетна тестирања упркос позивима Сједињених Држава и Уједињених нација да престану да развијају нуклеарни програм.

Пјонгјанг тврди да је прошле недјеље испалио први интерконтинентални пројектил средњег домета, који је сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун назвао "поклоном америчкој копилади" док је у САД обележаван 4. јули.

Извор: РТС, РТ