latinica  ћирилица
11/07/2017 |  18:03 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Стручањаци вјерују да ОБА прислушкује српске и хрватске политичаре! (ВИДЕО)

Да Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ прислушкује државни врх Србије, а вјероватно и Хрватске, како је изјавио предсједник Српске Милорад Додик, сматрају и стручњаци. Није јасно за чији интерес ради агенција коју мјесецима потресају афере.
ОБА - Фото: РТРС
ОБАФото: РТРС

Било је и раније сазнања о покушајима да се поједини функционери Србије, док су на територији БиХ, ставе под надзор, потврђено је из обавјештајних служби Србије за београдске медије. Обавјештајно-безбједносну агенцију БиХ већ мјесецима потресају афере, а након "Ушћа", афере која се односила на налог да се обрађује руководство Србије, сукоб директора и главног инспектора ове агенције достигао је тачку кључања, каже за Новости члан Заједничке комисије ПС БиХ за надзор над радом ОБА Средоје Новић.

- Уколико обавјештајне службе изађу ван оквира и ако појединци из политичких структура њима управљају, то ће нанијети непроцјењиву штету. ОБА је под политичким утицајем и ту нема дилеме. Поједини политичари добијају транскрипте прислушкиваних разговора званичника у БиХ и из њих износе податке - рекао је Новић.

Члан исте парламентарне комисије Дамир Бећировић тврди да чланови Комисије немају податке да било ко прислушкује политичаре у БиХ.

- Нису постојале никакве оперативно-техничке мјере, нису вршене ни према коме, небитно да ли се ради Србија, Хрватска или било ко у регији или БиХ - каже Бећиревић.

Стручњаци тврде супротно. Бивши српски безбједњак Божидар Спасић вјерује да ОБА прислушкује српске и хрватске политичаре у БиХ и њихове разговоре са властима у Београду и Загребу. Ову агенцију занима политичка сарадња Срба и Хрвата, сматра Спасић. Он каже да је то "приватно-породична структура и да ти разговори долазе на руке Бакиру Изетбеговићу".

И бивши директор БИА Србије Андреја Савић, за Спутњик, упозорава да је ОБА већ хронично под бошњачком контролом. БиХ је, каже Савић, међународни протекторат Запада. Они желе да Српску и Србију "држе на оку".

- То би могао да буде мотив из којег су и упрегли ову бошњачку, односно, босанску службу безбједности у којој Бошњаци и имају апсолутну доминацију - рекао је Савић.

Радом ОБА одлучили су, коначно, да се позабаве надлежни у БиХ. О стању у агенцији, 25. јула чланови Комисије, директор, замјеник и главни инспектор ОБА требало би да разговарају са челним људима Савјета министара БиХ.