latinica  ћирилица
11/07/2017 |  17:41 ⇒ 12/07/2017 | 08:04 | Аутор: РТРС

"Српски зид плача" испред Скупштине Србије (ВИДЕО)

Фотографије свих Срба страдалих у средњем Подрињу, постављене су јуче на "Српском зиду плача", испред Скупштине Србије у Београду.
Београд: Постављен "Српски зид плача" - Фото: СРНА
Београд: Постављен "Српски зид плача"Фото: СРНА


"Зид плача" са фотографијама српских жртава постављен је да би се Европској унији, међународној заједници и јавности, показало да су Срби прве жртве у Сребреници 1992. године и да за то страдање одговорни морају бити кажњени.

- Ми не желимо да сметамо породицама убијених муслимана из Сребренице 1995. године, али смо здушно против организација које се богате користећи трагедију и једних и других жртава - рекао је Симо Спасић, из Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији.

Међу више од 3.000 Срба који су почетком деведесетих страдали у средњем Подрињу, било највише цивила.

Бане Васиљевић, из Удружења настрадалих Сребреница, истиче да је су овог броја убијених Срба, више од 70 одсто били цивили.

Фотографије својих страдалих на "Зид плача" поставила је и Драгица Лазаревић, којој су муслимани убили готово цијелу породицу.

- Нико није свестан шта су они нама радили до 1995. године. И нико не прича о српским жртвама. Мени су убили два брата и мужа за један дан, а снаху и њену сестру су ножевима сјекли - рекла је Драгица Лазаревић.

"Зид плача" у част српским сребреничким жртвама, најављују организатори, биће постављен све док породице настрадалих Срба не добију правду од међународне заједнице и Хашког трибунала.