latinica  ћирилица
11/07/2017 |  17:40 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Бијељина: Амбасадор Србије подржао развој инфраструктуре

Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић обећао је током данашње посјете Бијељини да ће се заузети за модернизацију скелског граничног прелаза за погранични промет на ријеци Сави између насеља Црњелово у Семберији и Јамена у Србији.
Мићић и Вукићевић - Фото: СРНА
Мићић и ВукићевићФото: СРНА

"Бијељина је капија Србије за становнике БиХ", рекао изјавио је Вукићевић након разговора са градоначелник Бијељине Мићом Мићићем.

Вукићевић је нагласио да је генерална политика Србије политика што бољег и јачег увезивања региона, прије свега, кроз инфраструктуру, путне правце и енергетске пројекте.

Он је рекао да је посебан интерес Србије да се боље увеже са источним дијелом БиХ, гдје су велики центри попут Тузле, Бијељине, Зворника и Брчког остали ван европских коридора и немају добро повезивање са Србијом.

Вукићевић се нада да ће у БиХ бити постигнута сагласност за трасу ауто-пута Београд-Сарајево, преко Вишеграда, чија је изградња договорена, те да ће овај пројекат бити иницијалан за друге велике инфраструктурне пројекте у региону, као што је и нови мост између Братунца и Љубовије.

Према његовим ријечима, Бијељина има врло добру сарадњу са сусједним градовима у Србији и та привредна заједница је можда ембрион јединственог тржишног простора и царинске уније, што треба да допринесе бржем развоју и бољим условима у региону, као и да поспјеши запосленост.

За модернизацију скелског граничног прелаза у Бијељини, што је интерес локалне заједнице, амбасадор Србије је обећао да ће ту иницијативу покренути у Влади Србије и у контактима са Савјетом министара БиХ.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је, након сусрета са амбасадором Вукићевићем, рекао новинарима да је, осим политичких тема, највише ријечи било о инфраструктурним пројектима и локалном проблему скелског прелаза који нема ни струје, а до њега воде четири километра макадамског пута.

Према његовим ријечима, за Бијељину је најважнији пројекат ауто-пута ка Брчком и Рачи према Србији, као излаз на ауто-пут Београд-Загреб.

"Наше заједничко залагање иде у том правцу да се ови путни правци повежу", истакао је Мићић.

Извор: СРНА