latinica  ћирилица
11/07/2017 |  13:29 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

"Заветници": Интерес Српске је на првом мјесту (ВИДЕО)

Српски сабор "Заветници" поштоваће одлуку МУП-а Републике Српске да се из безбједносних разлога откаже за вечерас најављени скуп подршке генералу Ратку Младићу у Бањалуци, јер су им национални и државотворни интереси Српске на првом мјесту, речено је на конференцији за новинаре у Београду.
Одбор "Заветника" на конференцији за новинаре - Фото: СРНА
Одбор "Заветника" на конференцији за новинареФото: СРНА

Жеља "Заветника" била је, како истичу, да пруже подршку генералу Младићу коме би у новембру требало да буде донесена пресуда у Хагу, али и да подсјете на страдање више од 3.000 Срба у средњем Подрињу.

- Ми смо жељели да подсјетимо на истину, а не да вријеђамо било чије жртве. Ми сматрамо да је та истина важна и значајна уопште за суживот и муслиманског и српског православног живља у БиХ. Сматрамо да нас само истина може одвести до мира и стабилности који су свакако неопходни и у Републици Српској, у БиХ, и у читавом региону. Жељели смо да подсјетимо на чињеницу да су хорде Насера Орића убиле преко 3.000 Срба у средњем Подрињу, да подсјетимо да је 1992. и 1993. године вршен масакр над Србима у Скеланима, Кравици, Ратковићима и у Јожестици - рекла је Милица Ђурђевић, чланица Предсједништва "Заветника".

Ђурђевићева је захвалила руководству Српске што ни у једном моменту није довело у питање легитимност скупа, иако је званична Бањалука због скупа била изложена притисцима и Сарајева, и Запада, и лажне опозиције. Према њеним ријечима, очигледно је да је према критеријума Запада, Сарајева и опозиције у Републици Српској, која је на власти на нивоу БиХ, легитимно славити злочинца Насера Орића, а није легитимно славити сјећање на генерала Ратка Младића, који је ослободио српски народ, али и заштитио муслиманске цивиле.

Она је нагласила да ће "Заветници" наставити да обиљежавају 11. јул 1995. године као дан када је ослобођена Сребреница из које су ескадрони смрти Насера Орића кретали у српска села и убили више од 3.000 подрињских Срба.

- Наставићемо да свједочимо истину, да се не забораве Косана Зекић, Радојко Милошевић, малени Слободан Стојановић и остале српске жртве и да истовремено указујемо на манипулацију бошњачким жртвама и масакрирање истине - поручила је Ђурђевићева.

Предсједник Одбора "Завјетника" за Српску Никола Вујичић рекао је да је Сребреница од дешавања у јулу 1995. године до данас била и остала политички пројекат Запада и Сарајева и да Срби треба да буду свјесни тога и да наставе борбу за истину о тим догађајима, али и о улози генерала Младића у њима.

Извор: РТРС/СРНА