latinica  ћирилица
11/07/2017 |  12:01 ⇒ 12/07/2017 | 10:18 | Аутор: РТРС

Прихваћен Нацрт уговора о оснивању Транспортне заједнице уз одређене услове (ВИДЕО)

Влада Републике Српске је на јутрос одржаној телефонској сједници прихватила Нацрт уговора о оснивању Транспортне заједнице југоисточне Европе.
Саопштење за јавност - Фото: РТРС
Саопштење за јавностФото: РТРС

Услов је да министарства Републике Српске, ФБиХ и Савјета министара дефинишу ставове који ће бити представљени у оквиру Секретаријата Транспортне заједнице, те да их надлежни министри заступају по систему ротације.

Одговор на Владин приједлог стигао је од министра иностраних послова Игора Црнадка, који је поручио да је те услове немогуће испунити.

Након консултација са министрима из Савјета министара које су трајале цијелу ноћ, Влада је на телефонској сједници прихватила нацрт Уговора о оснивању транспортне зајединце, али уз неколико услова. Они се, прије свега, односе на заштиту Жељезница Републике Српске, али и равноправну заступљеност три ресорна министарства у оквиру Секретаријата Транспортне заједнице.

- Ми смо за споразум, али свакако тражимо да се одређене ставке у споразуму морају регулисати или макар појаснити, ако ништа друго. Морају имати задршку, то је став Републике Српске, да би одређене ставке морале бити одгођене до уласка БиХ у ЕУ - рекао је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

Такви услови су неприхватљиви, поручио је министар Црнадак, додајући да се овим, успорава регионална сарадња и осуђује на неуспјех предстојећи Самит земаља западног Балкана у Трсту.

"Влада заправо не прихвата Транспортну заједницу, јер је услове које је поставила немогуће испунити. Желе да 50 милиона евра не дође у БиХ и Републику Српску, да би све представили као неуспјех Савјета министара. Размислићу још једном да ли је вриједи пратити у таквом понашању и видјети да ли има шансе да се ситуација промијени до сутра", навео је Црнадак.

Из Владе Српске подсјећају да ни раније нису били против потписивања споразума, већ услова и обавезе из споразума, које Република Српска и БиХ у овом моменту нису способне да преузму.

- Одједанпут се неко појави прије два дана и прозива Републику Српску како блокира процесе који воде БиХ у ЕУ, како блокира порцес у Трсту и неке пројекте које би БиХ и Република Српска требало да добију, што не одговара истини - навео је Трнинић.

Да ли ће БиХ ипак потписати Уговор о Транспортној заједници, тако остаје нејасно. Рок за компромис све је краћи, јер самит у Трсту почиње сутра.