latinica  ћирилица
11/07/2017 |  11:14 ⇒ 11:15 | Аутор: РТРС

Зауставити дискриминацију Срба у ХНК

Координација српских удружења Мостара позвала је ОХР, ОЕБС, Омбудсман за људска права, те представнике српског народа на свим нивоима власти да предузму мјере због грубог кршења права српског народа у Херцеговачко-неретванском кантону.
Мостар (Фото: Марин Јурица) -
Мостар (Фото: Марин Јурица)

Из Координације упозоравају да је најновији примјер кршења права пријем полицајаца у МУП-у ХНК при чему су Срби грубо дискриминисани.

"Грубо се крше права српског народа приликом запошљавања у институцијама ХНК и Града Мостара. На посљедњем конкурсу у МУП-у ХНК од 70 кандидата за полицајца прошло је тек троје Срба, иако у кантоналном МУП-у по важећим законским прописима недостаје највише Срба у односу на тренутни број запослених", подсјећају из Координације.

Када је ријеч о млађим инспекторима, додаје се, од њих пет није прошао ниједан Србин, а по важећим законским прописима овдје је још неповољнија ситуација за српски народ.

Из овог удружења додају да је у овом случају спорно и именовање полицијског одбора у ХНК, који је формиран на законски нелегалан начин и кршењем процедура кантоналне Владе и који је извршио дискриминацију кандидата из реда српског народа на недавном конкурсу за пријем полицајаца и млађих инспектора у МУП.

Из Координације наводе да је на сцени и стална политика дискриминације Срба коју спроводе ХДЗ и СДА.

"Колико је та политика и овај пут била умијешана у одлучивању приликом избора кандидата није нам познато, али је скандалозно да су се сви грубо поиграли са српским народом и да су на основу националне припадности дискриминисали кандидате из реда српског народа", истичу из Координације српских удружења.

Они напомињу да је на конкурсу, од троје српских кандидата који су прошли, само је један стално настањен на подручју ХНК.

Из Координације позивају представнике српског народа на свим нивоима власти, прије свега владајуће коалиције на нивоу Републике Српске и Савјета министара БиХ, да се укључе у рјешавање проблема кршења права Срба у ХНК, јер они у Уставу ХНК још нису ни конститутивни народ.

Извор: СРНА