latinica  ћирилица
11/07/2017 |  10:25 | Аутор: РТРС

Хрватска - од наредне године повећање боравишне таксе

Министарство туризма Хрватске припремило је нови приједлог уредбе о утврђивању висине боравишне таксе за наредну годину, према коме се највиши износ те таксе по особи и ноћењу у главној сезони повећава са седам куна /0,94 евра/ на осам куна /1,08 евра/.
Туризам - Фото: РТРС
ТуризамФото: РТРС

Из Владе Хрватске поручују да се при повећању водило рачуна да висина ове таксе буде конкурентна у односу на окружење, као и да је та такса и са новим повећањима и даље најнижа у односу конкурентске земље.

"Износи боравишне таксе у хрватском туризму нису се мијењали од 1999. године", навели су из ресорног хрватског министарства и додали да је било приједлога да највиши износ ове таксе у главној сезони буде 10 куна /1,35 евра/.

Из Удружења послодаваца у хотелијерству, Хрватске привредне коморе, Хрватског удружења послодаваца и Кампинг удружења Хрватске изразили су противљење повећању боравишне таксе без претходно спроведених анализа.

У Италији се распон боравишне таксе креће од два до седам евра, у Шпанији од 0,45 до 2,25 евра, а у Аустрији од 0,15 до 2,18 евра, преносе хрватски медији.

Извор: Срна