latinica  ћирилица
11/07/2017 |  10:14 | Аутор: РТРС

Офанзива сиријске војске

Веома брзо напредовање сиријске војске лојалне Башару ел Асаду уз ирачку границу изазава дилему у свјетским медијима - да ли су предсједници Русије и САД Владимир Путин и Доналд Трамп постигли договор о територијалним зонама у Сирији.
Сиријска армија (Фото: Sputnik/Michael Alaeddin) -
Сиријска армија (Фото: Sputnik/Michael Alaeddin)

Након затишја на југу, снаге лојалне Влади у Дамаску наставиле су офанзиву у пустињи код ирачке границе, у оквиру операције "Велика зора". За само 12 часова Асадове снаге потиснуле су милитанте из опозиционе "Слободне сиријске војске", коју подржавају САД и западни савезници, са чак 3.000 километара квадратних у подручју Бадија.

Ово подручје није у непосредној близини кључног граничног прелаза и америчке базе код мјеста "Ал Танф", али пријети цијелој територији милитаната. Претходна напредовања сиријске војске била су прекидана америчким ваздушним нападима.

Према непровјереним извјештајима, дио проамеричких бораца ваздушним путем је пребачен на подручје под контролом "Сиријских демократских снага", још једне проамеричке групације, али много јаче од јужних милитаната. Истовремено, на потезу према Сукнахи Асадове снаге ослободиле су из руку "Исламске државе" гасна поља Ал Хаил, наводе аналитички портали.

Извор: СРНА