latinica  ћирилица
11/07/2017 |  07:52 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Одржана комеморација у Поточарима (ВИДЕО)

У Меморијалном центру у Поточарима обиљежене су 22 године од страдања сребреничких Бошњака.

Након обраћања званичника, бројне делегације из земље и иностранства положиле су вијенце и одале почаст код централног спомен обиљежја, након чега је одржан вјерски обред и у укоп посмртних остатака 71 идентификоване особе.

Комеморацији у Поточарима нису присуствовале делагације из Републике Срспке и Србије. Скуп који је обезбјеђивала полиција Републике Српске у сарадњи са другим безбједносним агенцијама БиХ је мирно протекао.

Чланови породица сребреничких Бошњака страдалих прије 22 године кажу да за њих нема утјехе.

На данашњој комеморацији у Поточарима обављен је укоп 71 особе. Многи још нису пронашли посмртне остатке својих најмилијих, а овдје до сада сахрањено више од 6.500 особа. 

Више хиљада људи присуствовало је овогодишњој комеморацији, претежно родбина и пријатељи страдалих, пристиглих из земље и иностранства. 

Почаст страдалима одали су шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур и шеф делегације Европске Уније у БиХ Ларс Гунар  Вигермарк, амбасадори САД, Холандије, више арапских земаља и представници амбасада других земаља и опозиционих лидера из Србије. Званичне дегације из Републике Српске и Србије нису присуствовале комеморативном скупу.

Комеморацију у Поточарима обезбјеђивала је полиција Републике Српске у сарадњи са бх. безбједносним агнецијама. Скуп је протекао мирно, уз знатно мање ратних застава тзв. Армије БиХ него ранијих година.

Режим саобраћаја на путевима који воде према Сребреници данас је измијењен и на појединим раскрсницама било је краћих застоја, али до 16.00 часова саобраћај ће бити нормализован.

У Сребреници су данас и сутра нерадни дани због обиљежавања 22 године од бошњачког страдања и сутрашњег парастоса за погинуле и убијене Србе на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице којима је на јучерашњој комеморативној сједници Скупштине ове општине одата почаст.