latinica  ћирилица
10/07/2017 |  16:06 | Аутор: РТРС

Научници успјели да идентификују ген који изазива депресију

Научници са Универзитета Мериленд успјели су да код мишева и код људи идентификују ген који може да изазове депресију и на који може да се утиче лијековима.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Стручњаци за неуронауку утврдили су да тај ген може да покрене депресију код мишева, али се једноставним мијењање нивоа гена код мишева може учинити мање депресивнима. Научници су за ово истраживање анализирали мозгове мишева и људи с депресијом који су починили самоубиство.

Установљено је да мозгови самоубица имају мање нивое одређеног гена у центру за задовољство под именом "nucleus accumbens". Ово истраживање је наставак студије која је доказала везу између гена и депресије у хипокампусу, регији мозга која контролише емоције и меморију.

"Много је регија у мозгу које су погођене депресијом", каже докторка Мери Кеј Лобо, асистент на Универзитету у Мериленду.

"Морамо да уђемо у осјетљиве неуроне и да пронађемо начин како да их лијечимо. Надамо се да ће ова студија помоћи да откријемо шта може да мијења нивое овог гена да би могло да се помогне људима који болују од депресије."

Студија се фокусирала на одређени ген "Slc6A15", за који се још 2006. показало да је чешћи код одређених неурона у центру за задовољство који се отпуштају током сексуалног односа, коришћења дроге или пијења алкохола или док једемо добру храну. Пет година га је истраживала код зависника од дрога, а 2011. године, научници су показали везу између гена и депресије.

Хемијским повећањем нивоа гена, научницима је успјело да смање депресију код мишева код којих је депресија настала смањењем наведеног гена.

Извор: Nedeljnik.rs