latinica  ћирилица
08/07/2017 |  16:40 ⇒ 16:42 | Аутор: РТРС

Кафић у јами 340 метара испод земље

До кафића на једанаестом хоризонту, лифтом се путује три-четири минута.

Кафић у самој борској јами вјероватно је најнеобичнија туристичка атракција у Србији. Локал "Јама" налази се на 340 метара дубине у Борском руднику. Температура на овој дубини цијеле године задржава се на пријатних 15 степени.

Једна од нових атракција Борског краја јесте кафе "Јама". Али да бисте дошли до њега потребно је прво ући у рудник. Тамо ће вам, прије свега, обезбиједити основну заштитну опрему и имаћете кратку обуку о правилима посјете.

Право ходником стиже се до кафеа, који иако не точи алкохол, успјешно ради годинама. Бакрорези, рударска опрема, натписи, узорци руде, само су дио онога што можете видјети у стотињак квадратних метара овог несвакидашњег локала.

Групе посјетилаца броје и до 40 људи који желе да осјете како живе и раде рудари и упознају се са тајнама њихове професије.

Помало изненађујуће јесте и да се температура на овој дубини цијеле године задржава на пријатних 15 степени, а како се овде не вади руда, ваздух је свјеж као и на површини. Из рудника на површину излази се са пуно утисака.

Туристи кажу да сјајно и да би им жао било да нису посјетили ово мјесто.

Посјете руднику, преко туристичке организације Бора, организују се углавном у преподневним сатима, а улазак је дозвољен здравим особама, старијим од 16 година, који не пате од клаустрофобије.

Извор: РТС