latinica  ћирилица
07/07/2017 |  10:37 | Аутор: РТРС

Ријешите се лоших свакодневних навика!

Да ли се често осјећате исцрпљено? Стручњаци упозоравају да разлог за то може да се крије у свакодневним навикама због којих организам остаје без нитријената.

То се односи чак и на здраве ритуале, попут испијања чаја или коришћења крема са заштитним фактором.

Наиме, поједина хемијска једињења, попут танина у чају и хлорогенске киселине у кафи, се везују за различите минерале у храни и додацима, и смањују њихову апсорпцију.

Кафа тако може да смањи апсорпцију гвожђа за до 80 одсто уколико се конзумира сат времена након оброка.

Кафа и чај такође смањују апсорпцију других минерала, попут цинка, магнезијума и калцијума.

Мање је познато и то да, уколико често конзумирате храну богату влакнима, морате да обезбиједите довољан унос калцијума путем млијека, млијечних производа и орашастих плодова, броколија, махунарки...

Прекомјерна употреба крема за сунчање или потпуно избјегавање сунца може да доведе до хроничног недостатка витамина Д, што је врло лоше за кости. Овај недостатак такође ће утицати на смањење апсорпције калцијума из хране, па размислите о суплементима витамина Д.

Неколико је студија, укључујући извјештаје Свјетске здравствене организације показало је да оралне контрацептивне пилуле могу да смање ниво фолне киселине, витамина Б2, Б6, Б12 и витамина Ц и Е у организму, као и количину магнезијума, селена и цинка.

Узрок ове појаве још није познат, али може да буде ријеч о посљедици задржавања течности. Хормон естроген и прогестагени који се користе у пилулама утичу на бубреге и регулацију соли и течности. Постоји и бојазан да пилула може да смањи апсорпцију витамина попут фолне киселине и повећа њихово излучивање кроз бубреге.

Нижи нивои витамина Б2 могу да објасне главобоље које имају поједине пацијенткиње када користе ову хормонску терапију. Зато је важно обогатити исхрану великим количинама воћа и поврћа, а орашасти плодови, сјеменке и интегралне житарице су одличан извор витамина и минерала.

Ако сувише често користите аспирин, размислите још једном. Редовно узимање аспирина, чак и када је ријеч о малим дневним дозама како би се нпр. смањио ризик од срчаног или можданог удара, може да утиче на појаву чира или крварења, па се посаветујте са љекарем.

Повремена употреба аспирина, нпр. за лијечење главобоље, је сасвим у реду, али ако узрокује проблеме са варењем, најбоље је избјегавати овај лијек и потражити савјет љекара.

Извор: Агенције