latinica  ћирилица
05/07/2017 |  10:27 | Аутор: РТРС

Без плана за будућност нема матуре у Чикагу!

Градоначелник Чикага Рем Емануел уводи програм према коме нико неће моћи да матурира уколико прије тога нема доказ да је након школе већ уговорио неко запослење или да ће уписати факултет.

Он је озаконио програм који ће средњошколцима јавних градских школа дозволити матурирање једино ако имају јасно дефинисан план за будућност.

Ако желе да матурирају, морају имати доказ о томе да су након школе договорили запослење, студирање или изучавање заната, односно да имају програм за паузирање у трајању од годину дана или доказ да ће служити војску.

Канцеларија за образовање Чикага одобрила је Емануелов програм, а на снагу ће ступити 2020. године и захватиће ученике који те године упишу први разред средње школе.

"Помоћи ћемо младима да направе план за будућност, јер не смију мислити да су са матуром све завршили", изјавио је Емануел.

Упркос социјалним проблемима у Чикагу, 74 одсто средњошколаца јавних школа матурира у року од четири године, а то је 16 одсто више него прије пет година.

Ипак, тај проценат је још увијек мањи од националног који износи 83 одсто.

Једна усмјерена средња школа већ је увела програм који сада предлаже Емануел - свих 118 ученика који су 2013. године уписали школу матурираће и имају план запослења или даље едукације, наводе амерички портали.