latinica  ћирилица
02/07/2017 |  19:22 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Девет занимљивих чињеница о астероидима

Астероиди су камена или метална небеска тијела пречника већег од једног метра, која обилазе око Сунца. Настали су од остатака протопланетарне материје, која се није припојила планетима за вријеме стварања система из протопланетарног диска. Најчешће круже око матичне звијезде властитом путањом или као природни сателити већих планета.
Галаксија - Фото: Screenshot/YouTube
ГалаксијаФото: Screenshot/YouTube

1. Претпоставља се да постоји око милион астероида у Сунчевом систему који би могли да, падом на Земљу, униште неки град. Ипак, људи су открили само око 10.000 њих.

2. Ријеч "астероид", која би се могла превести као "звијездолики", смислио је Вилијем Хершел 1802. године.

3. Астероиди су мала камена небеска тијела, мања од планета, која лебде у међупланетарном простору.

4. Претпоставља се да су астероиди остаци формација планта од прије око 4,5 милона година.

5. Свакога дана више од 100 тона материјала са комета и астероида пада ка Земљи. Већина сагори у атмосфери стварајући звијезде падалице. А ако нешто од тога и падне на земљу, онда су то метеорити.

6. Највећи астероид је Церес, са пречником од око 945 километара, који је 2006. године добио статус патуљасте планете.

7. НАСА тренутно прати активности више од 1.600 астероида који су означени као потенцијално опасни, иако су шансе да неки од њих падне на Земљу готово никакве.

8. Разорну Тунгуску експлозија од 30. јуна 1908. године, и велики пожар који је услиједио, у удаљеном дијелу источног Сибира изазвао је камени метеорит пречника око 50 метара, што се сматра највећом штетом проузрокаваном падом астреоида. Тај датум је проглашен за Дан астероида, са циљем подизања свијести о њиховој потенцијалној опасности.

9. Удар астероида Тунгуска био је око 1.000 јачи од атомске бомбе бачене на Хирошиму.

Извор: Агенције