latinica  ћирилица
30/06/2017 |  16:17 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Скуша и парадајз успоравају старење

Током љета обогатите јеловник воћем и поврћем у неограниченим количинама, а црвено месо замијените рибљим специјалитетима
Риба - Фото: РТРС
РибаФото: РТРС

Ако желите да што дуже сачувате младалачки изглед и добро здравље, током лета обогатите јеловник воћем и поврћем у неограниченим количинама, а црвено месо замените рибљим специјалитетима, саветују нутриционисти и посебно препоручују чешће конзумирање парадајза, скуше као и броколија.

Парадајз је богат антиоксидантима и ликопенима који врло успјешно уништавају слободне радикале и на тај начин штите организам од канцерогених обољења. Сматра се да најбољу заштитну моћ има сос од парадајза, због присуства уља који појачава његово антиканцерогено дејство. Пожељно је да парадајз буде што чешће заступљен у свакодневном јеловнику, било свијеж или куван.

Скуша је такође на листи пожељних намирница, јер маст ове морске рибе дјелује веома љековито. Она штити срце, јер регулише његов ритам и чисти артерије. Одлична је заштита и за мозак и за цио нервни систем. Богата је масним киселинама, виталним за ћелије нервног система, витамином А, најдјелотворнијим антиоксидансом, као и витаминима Б2, Б3, Б5, Б6 и Б12. Скушу треба јести два пута недјељно. Ова укусна риба не губи своја љековита својства ни када је конзервирана.

Броколи је одличан извор витамина Ц и Е који штите и стимулишу природну одбрану организма и успоравају ћелијско старење. Осим тога, богати су индолима, супстанцама које чисте организам од канцерогених елемената. Стручњаци препоручују да се недјељно поједе од 200 до 300 г броколија.

Извор: Вечерње новости