latinica  ћирилица
27/06/2017 |  22:29 ⇒ 22:35 | Аутор: РТРС

Котор Варош: Одржана Видовданска академија

У Котор Варошу вечерас је одржана 27. Видовданска академија у организацији Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета".
Котор Варош - Видовданска академија - Фото: СРНА
Котор Варош - Видовданска академијаФото: СРНА

У програму су наступили дјевојачки ансамбл "Жубор", народни гуслар Васо Драшковић, дјеца из вртића "Лариса Шугић", рецитатори Зоран Тешић и Јелена Марковић.

Централна тачка манифестације била је Духовна бесједа о Косову коју је говорио члан Општинског одбора СПКД "Просвјета" Ранко Товиловић.

Он је истакао да је покретачка снага косовских јунака лежала у вјери у Бога и правду Божију, јер се такви догађаји не дешавају без несаломиве и моћне вјере.

"Данас благосиљамо честитог кнеза Лазара што се није мирио са ропством, што није вјеровао у вјечито трајање турског царства, а вјеровао је у побједу видовданске мисли над њим", поручио је Товиловић.

Према његовим ријечима, Косово је за Србе била позорница на којој су се морале показати све националне, моралне, духовне и витешке вриједности, примјерене славној традицији у борби за слободу, вјеру и отаџбину.

"Видовдан је дан који обавезује, опомиње, уздиже и просвећује српску душу и коначно афирмише етичке вриједности Косовског завјета и феномена", закључио је Товиловић.

Из СПКД "Просвјета" поручују да ће наставити да раде на чувању српског језика, духа и српске културе.

Извор: СРНА