latinica  ћирилица
27/06/2017 |  22:07 ⇒ 22:08 | Аутор: РТРС

Пале: Изведена прва српска опера "На уранку"

У Културном центру на Палама вечерас је изведена прва српска опера "На уранку", композитора Станислава Биничког, настала 1903. године по либрету Бранислава Нушића.
Пале: Изведена  прва српска опера - Фото: СРНА
Пале: Изведена прва српска операФото: СРНА

Редитељ овог музичко-сценског догађаја професор Љубо Божовић каже да у извођењу опере учествују професори и студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и гости из Федерације БиХ.

"Задовољство нам је да ову оперу први пут гледају наши суграђани на Палама. Имали смо такву прилику и у Источном Сарајеву. Надам се да ће публика уживати у овој врсти умјетничког дјела", рекао је Божовић новинарима.

Према његовим ријечима, радња се дешава у доба турске владавине у Србији, када се главни ага загледао у најљепшу дјевојку Станку која је имала момка Радета. Он је мислио да има право на њену љубав, али она се томе успротивила, па се то на крају трагично завршава.

Божовић се нада да је опера квалитетом задовољила оне који воле овај вид позоришног представљања.

Прва српска опера "На уранку" изведена је у заједничкој организацији Удружења "Корал" и Културно-спортског центра Пале, уз подршку Града Источно Сарајево, Општине Пале, те бројних спонзора.

Извор: СРНА