latinica  ћирилица
27/06/2017 |  20:47 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

У манастиру Грачаница почело "Видовданско пјесничко бденије"

Пјесничку манифестацију отворио је Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије извођењем химне Србије "Боже правде", а хор РТС-а у наставку програма извешће више нумера из свог богатог програма. У оквиру "Бденија" наступиће пјесници из централне Србије, са Косова и Метохије и из Републике Српске.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

У оквиру програма биће уручена престижна награда "Златни крст кнеза Лазара" која се додјељује писцу или пјеснику за свеукупно књижевно или пјесничко стваралаштво. Жири овогодишњег "Видовданског песничког бденија" једногласно је одлучио да "Златни крст кнеза Лазара" додијели Злати Коцић из Београда, док је "Грачаничка повеља" припала књижевнику из Бањалуке, Ранку Рисојевићу.

"Кондир Косовке девојке" додијељен је пјеснику из Новог Сада Селимиру Радуловићу, а "Перо деспота Стефана Лазаревића" писцу из Београда Владимиру Кецмановићу.

Видовданском пјесничком бденију", у порти манастира Грачаница ,присуствују Његова светост патријарх српски Иринеј, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић и његов замјеник Душан Козарев.

Извор: СРНА