latinica  ћирилица
27/06/2017 |  16:52 ⇒ 28/06/2017 | 07:44 | Аутор: РТРС

Сајбер напад на Европу

Влада Украјине саопштила је да су данашњим сајбер нападом погођене њене мреже, као и главни аеродром у престоници те земље, Кијеву. Сличне нападе пријављују и свјетске компаније из Русије и Данске.
Највећи сајбер напад у историји.. - Фото: илустрација
Највећи сајбер напад у историји..Фото: илустрација

Замјеник премијера Украјине, Павло Роженко, рекао је да је владина мрежа пала и на Твитеру објавио слику монитора на коме се види порука којом рачунар пријављује грешку. Главни аеродром у Кијеву био је на мети такозваног "спама", што значи да је мрежа нападута огромном количином информација које за циљ имају ометање сервера и рачунара.

И украјинска државна компанија за производњу авиона, "Антонов", погођена је криптовирусом "Вонакрај". Портпаролка "Антонова" је изјавила да за сада није јасно колико је био озбиљан напад. Сличне нападе у Русији пријавиле су компаније "Росњефт", "Башнефт", "Марс", "Нивеа", "Мондељез интернешнел", које су како агенције наводе, погођене "Петја" вирусом.

Нападачи траже откуп од 300 америчких долара у биткоину. Биткоин је криптовалута, створена са циљем да буде веома тешка за праћење корисника који користе ту валуту. Цијена једног биткоина на сајбер тржишту тренутно износи отприлике 2.500 долара.

"Петја" вирус је другачији од уобичајених "ренсомвер" вируса који се користе за нападе у којима се од корисника тражи откуп ради приступа фајловима. "Петја" је другачија јер, умјесто да закључава фајлове један по један, користи ниже структуре хард диска да закључа комплетан систем. То је веома опасан вирус уколико се "развије" на рачунару. Веома лако се чисти са система уколико се детектује у раној фази инфекције.

Извор: Блиц