latinica  ћирилица
27/06/2017 |  15:41 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

Скупштина града Бијељина усвојила ребаланс буџета (ВИДЕО)

На сједници Скупштине града Бијељина усвојен је ребаланс буџета, који са увећањем од 500.000 марака Фонда солидарности за експропријацију земљишта ради изградње Дринског насипа, износи 52 милиона 400 хиљада марака.
Скупштина града Бијељина - Фото: РТРС
Скупштина града БијељинаФото: РТРС

Донесена је одлука и о кредитном задужењу која је изазвала негодовање опозиције.

Град се поново кредитно задужује - дугорочно са 4 милиона марака за санирање минуса из претходне године, изградњу инфраструктуре уништене поплавама, изградњу Центра за социјални рад и краткорочно са 600 000 марака за измирење прошлогодишњих подстицаја за пољопривреду. Док градски оци тврде да је буџет стабилан, опозиција сматра да недомаћинско пословање води у пропаст.

Како расподјелити буџетски колач на равне части коме дати више,а коме мање ? Опозиција је имала замјерке на предложени ребаланс буџета и предложила четири амандмана - да се на уштрб уличне расвјете, зимске службе и комуналне инфратсруктуре повећају издвајања за помоћ социјалним и борачким категоријама ,а да се за подстицај развоја малих и средњих предузећа обезбиједи 200.000 марака. 

- Не би били опозиција ако не би били имали барем неки амандман на све. То у суштини нису ни неки износи - сматра начелник одјељење за финансије Славко Башић.

Ниједан одд предложених амандмана није подржала скупштинска већина ,али јесте одлуку о кредитном задужењу чиме тврде локална заједница није прекорачила границу задужености од 18 посто, а ради се, кажу, о повољном кредиту .

- Кредит од 25 година, пет година грејс период и чини ми се 1,25 каматна стопа - додао је Башић.

Опозиција, међутим, сматра да је јасан пут гдје води континирирано милионско кредитно задужење .

- Ако узимате кредите и тврдите да треба да узимате кредите , а истовремено повећавате расходовну страну онда то није домаћинско пословање. Такав домаћин који послује тако сигурно може да пропадне и сигурно ће пропасти - истакао је одборник СНСД-а у Скупштини града Бијељина Драган Кнежевић.

Опозиција је поставила питање и да ли је могуће остварити буџет када су приходи за првих пет мјесеци ове године смањени за 4,3 милиона марака, од чега је само прилив ПДВ-а мањи за милиона марака ,за шта су окривили владе које су се,кажу, кредитно задуживале без сагласности локалних заједница . Тврде нема разлога за бригу јер су захваљујући продаји земљишта у индустријској зони стабилни.

- За сад функционишемо без пеоблема зато што смо измирили све обавезе, све обавезе из 2016. нешто има из 2017. али није страшно и стижемо - рекао је градоначелник Бијељине Мићп Мићић.

Градска управа очекује да ће до краја године избалансирати приходе и расходе јер је повећан приход од пореза на непокретности и на комуналну накнаду.