latinica  ћирилица
27/06/2017 |  15:29 ⇒ 28/06/2017 | 07:34 | Аутор: РТРС

Додик уручио одликовања поводом Видовдана - Крсне славе Војске Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, предсједник Милорад Додик постхумно је одликовао 200 бораца, Mедаљом заслуга за народ.
Додик и Иванцов - постхумно одликовање Чуркину -
Додик и Иванцов - постхумно одликовање Чуркину

Постхумно је одликован и амбасадор Руске Федрације при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин. Одликовања су уручена и заслужним појединцима и институцијама из различитх области друштвеног живота.

Допринос у стварању Републике Српске немјерљиво су дали припадници Шесте санске бригаде, кроз коју је током одбрамбено-отаџбинског рата прошло пет хиљада бораца. Због изузетних подвига у оружаној борби додијељена им је Медаља Петра Мркоњића.

- Ово је част за све погинуле у 6.санској бригади. 470 бораца је погинуло, преко хиљаду је оставило своје дијелове тијела - рекао је предсједник Борачке организације Оштра Лука Јанко Стојнић.

Постхумно су одликовани и они који су своје животе уградили у стварање Републике – 200 бораца Војске Републике Српске. У име породица, одликовање је примио предсједник Борачке организације Миломир Савчић.

- Ово је знак пажње да наши саборци нису заборављени и да их се сјећамо. Знак да су уградили део себе, али и животе за стварање Републике Српске - истакао је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

- Ово је одговорност највише институције према појединцима. Да буду примјећени - нагласио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Да свијет чује глас Републике Српске, у Савјету безбједности УН увијек се бринуо недавно преминули амбасадор Русије Виталиј Чуркин. У знак захвалности, постхумно је одликован Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем.

- Нисмо заборавили допринос Виталија Чуркина у Савету безбједности, кад год је била БиХ на дневном реду, увек је настојао да се чује глас Републике Српске. Искористили смо овај дан да му се захвалимо и породици уручимо највиши орден - додао је Додик.

 - Велика ми је част да примим ово одликовање у име Виталија Чуркина. Достојанствено и професионално није дозвољавао више пута да прође тамо низ иницијатива које нису допринијеле миру и стабилности овде - поручио је амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

Осим предсједника Српске Милорада Додика, честитке поводом Видовдана упутили су предсједник Парламента Недељко Чубриловић и премијерка Жељка Цвијановић.

Одликовања поводом Видовдана

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је поводом обиљежавања 28. јуна, Видовдана – Крсне славе Војске Републике Српске:

За рад и изванредне заслуге у посљератном развоју Републике Српске, учвршћењу мира и међународне сарадње, и развој политичких и пријатељских односа између Републике Српске и Руске Федерације, Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем:
руског амбасадора при Уједињеним Нацијама Виталија Чуркина, постхумно;

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је за изванредне успјехе у командовању и руковођењу јединицама оружаних снага Војске Републике Српске у оружаној борби са непријатељем, и ослобођење Републике Српске

Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске I реда:
пуковника Бабић Лазу,

Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске II реда:
пуковника Милинковић Павла,

Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске III реда:
мајора Милинковић Жељка,

Предсједник Републике Српске одликовао је за нарочито истицање у афирмацији људских права, толеранције међу људима и народима, владавини права и слобода, и признатом доприносу у јачању правног система и угледа Републике Српске, Орденом части са сребрним зрацима:
угледног правника и бившег министра правде Републике Српске Арсовић Марка, постхумно,

Предсједник Републике одликовао је за посебне заслуге у организовању и спровођењу хуманитарних активности на прикупљању материјалних средстава за помоћ намјењену дјеци и омладини са посебним потребама у Републици Српској, Орденом Крст Милосрђа:
Фондацију “Обервалис – За дјецу нашег свијета“ из Швајцарске,

Предсједник Републике Српске одликовао је за признат дугогодишњи рад у здравству и велики допринос у развоју здравствених услуга, као и лијечење пацијената са подручја Републике Српске, Орденом Крст Милосрђа:

Проф. др Марка Бумбаширевића, ортопеда из Београда,

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је за изузетне подвиге у оружаној борби и допринос у одбрани Републике Српске, Медаљом Петра Мркоњића:
Шесту санску пјешадијску бригаду.

Предсједник Републике Српске одликовао је за заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобађање Републике Српске, Медаљом заслуга за народ:

- 200 погинулих бораца Војске Републике Српске.