latinica  ћирилица
27/06/2017 |  13:05 | Аутор: РТРС

Змијањски вез на листи Унеска, а у процедури уписа брање иве на Озрену

БиХ је на репрезентативну листу нематаријалне културне баштине Унеска уписала змијањски вез, а у процедури уписа су брање траве иве на Озрену, дрворезбарство у Коњицу, севдалинка, те дани косидбе на Купресу, рекао је министар цивилних послова БиХ Адил Османовић.
"Змијањски вез" - Фото: РТРС
"Змијањски вез"Фото: РТРС

Османовић је, прије почетка састанка мреже експерата за нематеријалну културну баштину југоисточне Европе, рекао новинарима у Сарајеву да је БиХ у фебруару преузела предсједавање Савјетом министара културе југоисточне Европе, што ће искористити да ојача регионалну сарадњу у области нематеријалне баштине.

- Овај састанак ћемо искористити да се експерти упознају боље са нематеријалном баштином БиХ кроз богат културни садржај - нагласио је Османовић и додао да је обавеза свих институција и органа у БиХ да воде рачуна о нематеријалној баштини.

Шеф Канцеларије Унеска у БиХ Синиша Шешум рекао је да се у земљама региона и у БиХ води рачуна о нематеријалној баштини која се штити на одговарајући начин.

Он истиче да БиХ користи ову прилику да промовише своју материјалну и нематеријалну културну баштину, припремају се нове номинације и наредних пет година ће експерти из БиХ активно радити на изради номинацијских досијеа.

Према његовим ријечима, у БиХ је потребно створити одговарајући правни оквир који ће обезбиједити константно финансирање активности у вези са нематеријалном културном баштином.

Виши кустос етнолог у Музеју умјетности у Требињу и представник Републике Српске за нематеријално насљеђе Божана Ђузеловић истакла је да номинацијом и постављањем змијањског веза на Унескову листу нематаријалне културне баштине, он поново живи у правом смислу те ријечи.

- Све више је заинтересованих, првенствено жена и удружења која се баве заштитом наше традиције и који желе да праве мотиве змијањског веза - каже она и подсјећа да је позната глумица Моника Белучи као аутентичну успомену из Републике Српске и БиХ понијела управо змијањски вез.

Ђузеловићева је нагласила да је змијањски вез или модри плави вез, захваљујући номинацији и постављању на листу нематаријалне културне баштине, почео да живи како је живио у 19. вијеку и како су га тадашње везиље правиле, изражавајући своју креативност и права мала умјетничка дјела.

Она је напоменула да је један од кандидата за Унескову листу нематеријалне културне баштине и брање траве иве на планини Озрен, а нада се да ће сљедећа номинација бити Невесињска олимпијада.

Извор: СРНА