latinica  ћирилица
27/06/2017 |  12:21 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

"Свештенство играло огромну улогу у одлучним тренуцима историје"

Његова светост патријарх српски Иринеј и режисер Емир Кустурица разговарали су данас у Патријаршији у Београду о свјетовној улози свештенства Српске православне цркве у одлучним тренуцима историје српског народа, као и о начинима на који се данас може обиљежавати Видовдан.
Патријарх Иринеј и Емир Куструрица - Фото: СРНА
Патријарх Иринеј и Емир КуструрицаФото: СРНА

"Задубљен у историју и стара и нова сазнања, истраживао сам историју Југославије, односно српског народа. Тамо сам пронашао да је свештенство у одлучним и обртним тренуцима историје, од 1790. године до данас, играло огромну улогу", рекао је Кустурица новинарима, након састанка са патријархом.

Он је оцијенио да се може слободно рећи да, оно што је племство било у Француској и Енглеској, то је код Срба било свештенство.

"Кад човјек завири у Сремске Карловце, Пожаревац или неготински крај, тамо се, у ствари, сретне са историјом нашег народа, која је дубоко укоријењена у свјетовну дјелатност наших свештеника", истакао је Кустурица.

Он је додао да је са патријархом разговарао и о начинима на који се Видовдан данас може обиљежавати, јер је у секуларним просторима, осим Андрићграда, Видовдан сведен на идеју свечане академије.

"Ми покушавамо да то отјелотворимо кроз сајам књига, као и оно што код нас није познато - сајам музике. Доводимо најумније људе из Европе и сваке године сајам обиљежавамо једном од земаља свијета", рекао је Кустурица, додавши да је то ове године Италија.

Он је навео да се тај концепт уклапа у идеју да се свјетовно дјеловање свештенства као племства, преноси на идеју да се ти свети закони, света слова претварају у нешто што и шира публика може да схвати и прихвати.

"Ту има једна тајна коју треба открити. Заправо да мале државе не могу да опстају на тржишту. Оне могу да опстају на тржишту у малинама или боровницама или у неким патентима, које ми индивидуално достижемо", рекао је Кустурица.

Он је истакао да системски, либерални капитализам уништава мале просторе.

"Толико ми је драго да се заправо тај видовдански догађај претвара у сајам књига, у музички фестивал, у фестивал монодраме и све оно што чини културу једне мале државе. А култура једне државе, посебно мале, не може да преживи без утицаја државе. Па и овдје се показало да је та ствар дјелотворна", рекао је Кустурица.

Сутра, на Видовдан у Андрићграду биће отворен Други сајам књига.

Да Андрићград постане културно сједиште региона у периоду трајања Сајма књига, допринијеће квалитетан пратећи програм - промоције издавачке дјелатности репрезентативних издавача из Републике Српске и Србије, промоције најзначајнијих књижевних дјела, округли столови и радионице из области савремене литературе, филма, историје, језика, писма, с посебним освртом на италијанску књижевност и умјетност.

Извор: СРНА