latinica  ћирилица
27/06/2017 |  12:18 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

Званичници Српске честитали војницима Видовдан

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је данас да је Видовдан датум од изузетног историјског значаја за српски народ и прилика за сјећање, са посебним пијететом, на све који су уградили животе у темеље Српске да би данашње генерације живјеле у миру и слободи.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

У честитки поводом крсне славе - Видовдана команданту Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ бригадиру Недељку Копузу, официрима, подофицирима и свим војницима, Цвијановићева је истакла као трајну обавезу чување сјећања на херојски пут Војске Републике Српске и борце који су у одбрамбено-ослободилачком рату сачували народ и одбранили Српску.

Она је изразила наду да ће будуће генерације наставити да његују традицију слободе, мира и толеранције, као и увјерење да ће институције Републике Српске наставити да се ангажују на побољшању положаја борачких категорија у друштву.

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, у честитки војницима поводом крсне славе, истакао је да се српски народ, славећи Видовдан, који има велику симболику, сјећа свих битака кроз историју, али и слави мир, слободу и толеранцију којима је увијек тежио као слободарски народ.

Чубриловић је нагласио да је борба припадника Војске Републике Српске била одбрамбена, на част и понос генерација које чувају њену традицију.

"Крсна слава Трећег пјешадијског Република Српска пука, који баштини традицију Војске Српске, прилика је да се сјетимо херојства и храбрости наших бораца који су најзаслужнији за стварање Српске и одбрану слободе српског народа у БиХ", поручио је Чубриловић.

Он је, у име Народне скупштине Српске, изразио посебну захвалност свим војницима Војске Републике Српске који су у темеље Српске уградили своје животе, саопштено је из Народне скупштине.

Чубриловић је честитао крсну славу Видовдан команданту Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ бригадиру Недељку Копузу, официрима, подофицирима и свим војницима Трећег пјешадијског пука, са жељом да је прославе у миру, срећи и благостању и остану гарант стабилности и мира свих грађана.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци. Интегрисана је у Оружане снаге БиХ као Трећи пук.

Извор: СРНА