latinica  ћирилица
27/06/2017 |  09:16 | Аутор: РТРС

Катар корупцијом до домаћинства СП 2022. године?

Њемачки медији објавили су документа која потврђују корупцију приликом избора за домаћина ФИФА Свјетског првенства 2022. године.
Катар (Фото:venamimundo.com) -
Катар (Фото:venamimundo.com)

Билд је објавио "заташкани" извјештај чији је аутор био бивши независни етички истражитељ Мајкл Гарсија.

Између осталог, наводи се да је наводно плаћено два милиона долара десетогодишњој ћерки једног званичника ФИФА.

Гарсија се повукао у децембру 2014. протестујући због употребе његовог извјештаја у процесу надметања, који је ФИФА објавила у "правно одговарајућој верзији".

У тој верзији на 42 стране Катар је ослобођен оптужби за корупцију. Билд је најавио објављивање комплетног Гарсијиног извејштаја на 403 стране у уторак.

Њемачки дневник тврди да су тројица званичника ФИФА летјела на забаву у Рио де Жанеиру приватним авионом који припада Фудбалском савезу Катара пред гласање за домаћинства Мундијала 2018. и 2022.

Наводи се и да је фудбалска академија из Катара "Аспире" на одлучан начин манипулисала члановима ФИФА који су имали право гласа.

Гарсија је након објављивања ФИФА верзије његовог извјештаја рекао да је она непотпуна уз многе погрешке представе, а ФИФА су посебно критиковали представници Енглеске истичући да је он "политички мотивисани покушај манипулације људи".

Француско тужилаштво спровело је своју истрагу у вези са избором Русије за домаћина СП 2018. и Катара 2022, а један од свједока у априлу је био и бивши предсједник ФИФА Сеп Блатер.

Извор: Б92