latinica  ћирилица
27/06/2017 |  09:03 | Аутор: РТРС

Амбасадор Русије напушта САД, враћа се у Москву

Амбасадор Русије у САД Сергеј Кисљак, који се нашао жижи јавности због његових састанака са сарадницима америчког предсједника Доналда Трампа, напушта функцију и враћа се у Москву, објавио је данас Си-Ен-Ен.
Сергеј Кисљак (Фото: mediaite.com) -
Сергеј Кисљак (Фото: mediaite.com)

Руско Министарство спољних послова је навело да Кисљак напушта позицију амбасадора у Вашингтону послије девет година и да је у питању "унапријед планирана редовна ротација".

Овим поводом на Фејсбуку се огласила и портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Страни новинари ми цијелу ноћ пишу и зову ме тражећи да потвдим да Кисљак напушта Вашингтон у јулу. Како кажу, бивши амерички амбасадор у Русији (Мајкл) Мекфол свима прича о томе", написала је Захарова.

Захарова је истакла да одлуку о амбасадорима, односно њиховом повратку у земљу или постављенима, доноси руски предсједник, пренијела је агенција Тас с.

"То се ради рутински чим се именује нови амбасадор...Ако је донијета одлука о именовању новог амбасадора у САД (цијела процедура траје неколико мјесеци, тако да ту нема мјеста спонтаности), онда ће Сергеј Кисљак који је радио у САД девет година отићи у историју билатералних осноса као особа која је учинила све могуће за њихов развој, чак и у најтежим периодима", истакла је она.

Захарова, међутим, наводи да се то не може рећи и за Мекфола који је "срамно побјегао из Москве..."

Кисљак (66) се нашао у средишту пажње када је бивши савјетник за националну безбједност Мајкл Флин поднео оставку након што је утврђено да је имао контакте са руским амбасадором и прије него што је званично ступио на дужност, подсјећа Си-Ен-Ен.

И састанак Кисљака и Џефа Сешонса, садашњег министра правде у току кампање 2016. подгријао је сумњу о руској умијешаности у предсједничке изборе, а Сешонс тврди да је састанак имао везе само са дужностима у Сенату и да није имао никакве везе с кампањом.

Си-Ен-Ен је у марту, позивајући се на неименоване званичнике америчке владе, објавио да америчка обавјештајна служба сматра да је Кисљак један од "врхунских руских шпијуна", а те наводе је снажно демантовало руско Министарство спољних послова.

Извор: Танјуг