latinica  ћирилица
26/06/2017 |  20:40 ⇒ 27/06/2017 | 09:01 | Аутор: РТРС

Усвојене измјене закона, Влада Србије добија још два министарства

Народни посланици Србије усвојили су Приједлог закона о измјенама Закона о министарствима који предвиђа оснивање два нова министарства - за заштиту животне средине и за европске интеграције.
Скупштина Србије (фото: www.mondo.rs) -
Скупштина Србије (фото: www.mondo.rs)

За измјене закона, чије је усвајање предложио шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић, гласало је 157 посланика, 11 је било против, а нису гласала два посланика.

Гласању није присуствовао лидер Јединствене Србије Драган Марковић, који је раније најавио да неће подржати избор Ане Брнабић за премијера, а у сали су били посланици његове странке који су подржали закон.

Према ранијим најавама, мандатарка Ана Брнабић требало би у среијду у Скупштини Србије да представи експозе и састав нове владе.

Пошто је послове Министарства екологије до сада обављало Министарство пољопривреде и заштите животне средине, утврђена је и измјена дјелокруга тог министарства које ће променити назив у Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

У делокругу рада новог Министарства заштите животне средине биће и послови у вези са подршком и стварањем услова за приступ и реализацију пројеката у области животне средине за чију реализацију су Србији на располагању средства из претприступних фондова ЕУ, донације и други облици развојне помоћи.

Оснивање Министарства заштите животне средине предвиђено је имајући у виду значај који очување и заштита животне средине имају када је у питању квалитет живота грађана и њихово здравље, али и због значајних и сложених обавеза које Србија мора испунити у тој области у процесу придруживања ЕУ.

Измјенама закона предвиђен је престанак рада Канцеларије за европске интеграције, с озбиром на то да ће њене послове преузети ново Министарство за европске интеграције.

Оснивање Министарства за европске интеграције предвиђено је усљед значајно већих обавеза и обима послова у процесу придруживања ЕУ, а посебно имајући у виду све веће обавезе у погледу непосредне комуникације са самим институцијама ЕУ.

На то, како је навео предлагач у образложењу, може боље одговорити министарство као самостални орган државне управе, него што би то могла досадашња Владина Канцеларија за европске интеграције.

Измјенама закона предвиђена је и измјена у делокругу Министарства привреде, тако што ће Министарство рударства и енергетике преузети послове који се односе нја припрему приједлога аката о именовању и разријешењу органа управљања, као и других аката који се односе на пословање јавних предузећа и друштва која обављају дјелатност производње и снабдијевања електричном енергијом, односно природним гасом.

Та измјена је предвиђена због потребе усаглашавања са важећим Законом о енергетици, али и са потребом усаглашавања са стандардима ЕУ у тој области.

Такође, предвиђено је и да Министарство привреде преузме од Министарства трговине, туризма и телекомуникација послове који се односе на прописе у области концесија и јавно-приватног партнерства.

Измјене дјелокруга рада Министарства правде посљедица су усклађивања са, у међувремену донесеним законима који уређују правосудне професије и рад правосудних органа.

Измјене Закона о министарствима ступиће на снагу даном објављивања у Службеном гласнику.

Извор: Танјуг