latinica  ћирилица
26/06/2017 |  17:15 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Пуповац: Спорна плоча из Јасеновца биће уклоњена

Заступник СДСС Милорад Пуповац увјерен је да ће спорна спомен плоча ХОС-овцима у Јасеновцу на којој је усташки поздрав "за дом спремни" бити уклоњена.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

- Плоча у Јасеновцу с оваквим грбом и натписпом не може тамо остати, то је као један на један. Она мора бити макнута и биће макнута - рекао је Пуповац.

Упитан да ли за то има гаранције од премијера Андреја Пленковића и Хрватске народне странке, Пуповац каже да спомен плоча са таквим натписом не може бити нигдје.

- Могла је бити у једној квислиншкој творевини, али у демократској Хрватској не и тачка. А толерисања дизања плоце Францетићу и проглашавањем антифашистом у борби против Италијана, нема шансе да би такв аиницијатива могла имати разумијевање коалиционе владе - рекао је Пуповац и додао да то неко наравно може да покуша да пргура, али да СДСС, као дио владајуће већине, сасвим сигурно то неће подржати.

Предсједник опозиционе СДП Давор Бернардић запитао је раније данас како је могуће да Пуповац подржава актуелну владу, која не чини ништа да спорна спомен плоча у Јасеновцу буде уклоњена, Пуповац каже да није његово да говори о томе шта је то што премијер треба да уради.

- Али сигуран сам да је то далеко од његовог увјерења и да ако је требало имати обзира, сада дошао момент да се тај обзир макне - рекао је.

Упитан шта мисли о захтјевима за промјену имена Трга маршала Тита, Пуповац је рекао да је Јосип Броз Тито био један од највећих државника које је 20. вијек имао и један од водећих антифашистичких бораца и заповједника једног од најснажнијих покрета отпора на европском тлу поштован од свих чланица атифашистичке коалиције и чији је лик свугдје гдје се обиљежавају велике побједе.

- То што га неки проглашавају највећим злочинцем и аболирају Павелића, то је недопустиво - поручио је Пуповац.

Извор: Б92