latinica  ћирилица
26/06/2017 |  15:47 ⇒ 27/06/2017 | 07:28 | Аутор: РТРС

Одблокирани рачуни Алумине (ВИДЕО)

Основни суд у Зворнику прослиједио је данас компанији Алумина допис ПД Павгорд из Фоче којим се тражи наставак извршног поступка у погледу заплијене и продаје покретних ствари и непокретности, док се извршни поступак у погледу заплијене средстава на трансакционом рачуну Алумине не наставља, саопштено је на конференцији за новинаре представника Алумине.
Компанија "Алумина" из Зворника - Фото: СРНА
Компанија "Алумина" из ЗворникаФото: СРНА

На основу овог документа више неће бити блокаде рачуна, а пословни партнери могу бити сигурни у пословању са Алумином, истакао је предсједник УО Алумине Милорад Мотика.

Рекао је да је Алумина, упркос свим проблемима које је имала у посљедња два мјесеца, успјела проширити пласман својих производа на нова тржишта у Јапану и Бразилу, осим раније освојених тржишта у земљама ЕУ, САД, Африке, Азије и Кине.

- Све испоруке које смо имали по уговорима у протеклом периоду су извршене у потпуности - истакао је Мотика и објаснио да је било огромних тешкоћа усљед блокаде рачуна због проблема са пословним банкама, али и да је дошло до успорења производње, која би, како је рекао, ових дана требала да достигне ниво који је био у марту ове године.

Он је захвалио радницима Алумине на стрпљењу и пожртвовању, те позвао их да уживају у плодовима свог рада.

- Сада је Алумина једна од најреспектабилних фирми у овом дијелу, тако да не могу да схватим да има појединаца који желе да уруше овај систем - нагласио је Мотика.

Он је рекао да ће руководство и радници компаније наставити даље са развијањем производног програма фабрике и најавио да ће током наредне седмице потпуни рад почети и нова фабрика за производњу преципитираних хидрата. Позвао је све органе, прије свега тужилаштво и судство Републике Српске, да раде свој посао онако како треба да би се, како је рекао, овај посао привео што прије крају.

 

Адвокат Алумине Владимир Милошевић образложио је правни значај данашњег документа који је Основни суд у Зворнику доставио компанији, и истакао да очекује да тај суд у кратком року донесе и рјешење о обустави извршења путем заплијене новчаних средстава на трансакционим рачунима Алумине.

- Очекујем да Основни суд у Зворнику хитно поступи по приговору који је Алумина поднијела прије два мјесеца, те да обустави овај извршни поступак у цијелости, нарочито имајући у виду аргументе који се односе на забрану блокаде рачуна, те немогућност Павгорда да учествује у овом извршном поступку, као и чињеницу да главни дуг не постоји - рекао је Милошевић.

Што се тиче намјере Павгорда да наплаћује дуг путем продаје покретних ствари, као и непокретности Алумине, Милошевић сматра да је неозбиљно разматрати продају непокретности у случају када постоји само уговор о залози на покретним стварима, као и на чињеницу да Суд не може допустити ово извршење прије него што одлучи о приговору Алумине.

У "Алумини" се надају да ће надлежне институције и судови поступити у складу са законима Републике Српске и БиХ и тиме допринијети окончању поступка.