latinica  ћирилица
26/06/2017 |  14:28 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

НП "Козара" технички опремљен ради оживљавања туризма

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас на Козари да је то министарство из пројекта "ГЕФ" Зеленог фонда за заштиту животне средине обезбиједило средства којима је технички опремљен Национални парк "Козара" ради његовог туристичког оживљавања.
НП "Козара" технички опремљен ради оживљавања туризма - Фото: СРНА
НП "Козара" технички опремљен ради оживљавања туризмаФото: СРНА

- То се односи на одређена основна средства, на ГПС уређаје, осматрачницу, раде се путеви у оквиру Националног парка, да би он оживио у туристичком смислу - истакла је Голићева, која је на Мраковици присуствовала пријему поводом 50 година од проглашења Националног парка "Козара".

Она је истакла да је Народна скупштина усвојила Просторни план за подручја посебне намјене управо за овај национални парк, и то је путоказ којим он треба да се развија.

- Главни правци развоја су туризам, као и историјски значај овог националног парка - нагласила је Голићева.

Она је навела да се овај национални парк финансира и из гранта који Влада у оквиру буџета дозначи националним парковима "Сутјека" и "Козара", додавши да "Козара" у овој години из тог гранта има 760.000 КМ.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је Национлани парк "Козара" смјештен у прелијепом амбијенту планине Козаре и у њему се сваке године дешавају позитивне промјене.

- Честитам јубилеј и позивам све грађане из шире регије да редовно посјећују овај национални парк који је својеврсна ваздушна бања, изузетно здрава за све генерације - истакао је Ђаковић.

Директор Национланог парка "Козара" Драган Рончевић подсјетио је да је овај парк основан 1967. године, од када је претрпио бројне трансформације, те навео да заузима простор од 4.000 хектара, да је до данас у њему регистровано око 900 биљних врста, а и даље се врше истраживања на том плану.

- У вријеме када је проглашен националним парком постојала је диригована обавеза да се парк редовно посјећује, како школе, тако институције и предузећа - напоменуо је Рончевић.

Он је истакао да је Парк током деценија очувао сјећање на све што се на Козари дешавало током Другог свјетског рата, на жртве и на страдање које су Козара и њен народ тада поднијели.

- Сигурно је да је у том смислу Национални парк испунио задатак и посредством музејске поставке и историјских часова едуковао генерације о свему што се дешавало на Козари - навео је Рончевић.

Он је додао да се стално ради на привлачењу што већег броја посјетилаца јер се на Козару више не долази дириговано, већ због љепоте природе и садржаја који се нуде.

- Настојимо да, осим реновирања објеката, радимо и на подизању свијести о очувању природе у Националном парку и проширимо инфраструктуру која је доступна посјетиоцима парка, као што су пјешачке стазе, видиковци, пењалишта, бициклистичке и трим стазе, уређење три ски стазе - навео је Рончевић.

Он је истакао да је прошлогодишња посјета од 103.000 посјетилаца била рекордна, а да би овогодишња могла да буде још боља с обзиром на успјешну зимску сезону скијања.

Извор: СРНА