latinica  ћирилица
26/06/2017 |  12:21 | Аутор: РТРС

Љекари упозоравају на тихе симптоме срчаног удара

Љекари упозоравају на тихе симптоме срчаног удара, који су опаснији за жене него за мушкарце.

Обично људи замишљају филмске сцене у којима је описан срчани удар: неко се хвата за лијеву страну груди, пада на земљу и онда је на путу за болницу. Међутим, симптоми су често суптилни.

Америчка организација за борбу против болести срца, спровела је студију која је показала да срчани удар у половини случајева уопште не даје симптоме. Код "тихих" удара, пролаз крви до срца је ослабљен или никакав, а озбиљни су колико и бурни.

Научници су анализирали медицинске налазе 9.500 одраслих и открили да је у девет година, 317 имало тихи срчани удар, а њих 386 удар са свим клиничким симптомима. Иако су скривени удари били учесталији код мушкараца, веће су шансе да убију жене, јер оне лакше занемаре симптоме.

Тихи срчани удари опасни су зато што људи не стигну на вријеме да добију праву терапију, истиче Роберт А. Колнер, један од истраживача који стоје иза нове студије.

Скривене симптоме је тешко примјетити јер се могу помијешати са симптомима других стања. То могу бити проблеми с варенем, плитко дисање, вртоглавице, мучнине, повраћање, слабост и снажно лупање срца.

Стручњаци истичу да се може десити да симптома уопште нема.

Слаби и плитки удаси, односно немогућност дубокога дисања један су од најлакше препознатљивих симптома срчаног удара, поготово код жена.

Извор: Б92