latinica  ћирилица
26/06/2017 |  11:16 ⇒ 11:46 | Аутор: РТРС

Невријеме направило хаос у Хрватској

Велико невријеме направило хаос у Хрватској. Олује чупале дрвеће, падао град, а један рибар изгубио је живот на мору код Крка. Задар "поцрнио" за седам минута.

Међутим, према прогнозама метеоролога временске прилике у Хрватској се још нису стабилизовале, па се и за данас најављују могућност пљускова и грмљавина, додуше, нешто блажег интензитета него што је то било у недјељу поподне и увече, када је једна особа изгубила живот.

Јака киша и олујни вјетар праћени грмљавином забиљежени су у цијелој Хрватској, а штета ће се, како наводи Индеx.хр, процјењивати данима. У Загорју је падала велика киша и град, који је причинио нову велику штету, само четири дана од како је слично невријеме погодило исти крај и такоше причинило значајну штету, због чега је тада проглашено стање елементарне непогоде.

Град је падао и у Хуму на Сутли, Бедековчини и Бедњи, а у дијеловима Загорја због невремена није било струје.

Фасцинантан снимак из Задра показује како је у седам минута олуја потпуно замрачила читав град. Још један видео снимила је новинарка Зринка Гранцарић с ХРТ-а која је мобителом снимила како оркански вјетар носи све пред собом.

У Истри је вјетар чупао стабла, а због једне породице која је у Поречу остала прикљештена у аутомобилу, морали су да интервенишу и ватрогасци.

Штета коју је невријеме нанијело у недјељу тек ће се процјењивати, наводи хрватски портал и додаје да је потврђена и једна смрт.

Наиме, олујни вјетар на мору код Крка је преврнуо један чамац, а старији мушкарац је том приликом смртно страдао. Друга особа која је била на броду је спасена.

Ни Загреб није заобишло невријеме. Тамо су ватрогасци само у току вечери имали преко 50 интервенција. Најгора ситуација је била у дијелу Загреба који се зове Света Клара гдје је вода потопила цијелу улицу а ушла је и у неке куће.

Такође, олуја је отјерала и државне званице које су на Пантовчаку биле окупљене поводом Дана државности Хрватске.

Извор: Б92