latinica  ћирилица
25/06/2017 |  13:16 | Аутор: РТРС

"Спремни смо да уведемо ЕУР"

Гувернер централне банке Чешке Републике, Јиржи Руснок, изјавио је да је та земља генерално спремна да уведе заједничку европску валуту.
Праг  (Фото:  Kristýna Maková) -
Праг (Фото: Kristýna Maková)

Међутим, он је додао и да би било боље да се са тим сачека док се домаће плате и цијене не приближе онима у земљама чланицама еврозоне.

Према Русноковим ријечима, један од разлога због којих је земља посвећена придруживању евру јесте тај да чешка круна сада има пливајући а не фиксни курс према евру, извјештава Раша тудеј.

Чешка централна банка је у априлу укинула горњу границу курса круне, дозволивши први пут од 2013. да домаћа валута слободно плива ка вишим нивоима у односу на евро.

Руснок је рекао прошле недјеље да мисли да Чеси неће прихватити евро још у наредних пет до десет година. Он је додао да, док је раст плата у неким од водећих европских економија готово нулти, у Чешкој је просјечан пораст плата тренутно око пет посто, тако да је тренд позитиван.

Чешки предсједник Милош Земан је изјавио да је земља већ 10 година спремна да се прикључи еврозони, али да се јавност "ирационално плаши да то буде урађено".

"Испунили смо критеријуме из Мастрихта, али постоји ментална баријера према усвајању евра. Само 30 одсто Чеха подржава улазак у еврозону", додао је он.

Статистика показује да је номинално стопа раста плата у Чешкој износила 5,3 посто у првом кварталу ове године. Тренутно, просјечне зараде по сату у Ческој крећу се око 10 евра, док је тај износ широм Европске уније око 25 евра, а у неким земљама еврозоне чак и око 30 евра по сату.

"Да бисмо остали у срцу Европске уније, прије или касније ћемо морати да одговоримо на питање не да ли ће, већ када ће Чешка бити у стању да уведе јединствену европску валуту",изјавио је чешки премијер Бохуслав Соботка.

Изјаве чешких званичника долазе након најновијих медијских извјештаја о томе да Европска комисија жели да свих 27 чланица блока усвоји евро до 2025. године.

Евро је јединствена валута 19 чланица блока. Девет преосталих земаља, укључујући Бугарску, Хрватску, Чешку, Данску, Мађарску, Пољску, Румунију, Шведску и Уједињено Краљевство, које је у процесу напуштања ЕУ, не користе евро као главну националну валуту.

Извор: ТАНЈУГ