latinica  ћирилица
24/06/2017 |  14:19 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Агијус: Суд је урадио своје, на народима у региону је да се помире

Предсједник Хашког трибунала Кармел Агијус изјавио је данас у Сарајеву да је Хашки трибунал у потпуности испунио свој мандат, али да је на народима у овом региону да раде даље на помирењу.
Сарајево- Конференција о раду Хашког трибунала - Фото: СРНА
Сарајево- Конференција о раду Хашког трибуналаФото: СРНА

- Трибунал је испунио своју одговорност и пред лице правде довео одговорне за рат `90-тих. На вама је у региону да идете напријед и да не заборавити прошлост, али и да се помирите и испоручите правду онима који још за њом вапе - рекао је Агијус затварајући конференцију "Дијалози о насљеђу Међународног кривичног суда за бившу Југославију".

Он је нагласио да то неће бити лак задатак, али да га је могуће обавити с обзиром на то да је Хашки трибунал за собом "оставио довољно алата" да се то може учинити.

Замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Калдун Сино поручио је да је Хашки трибунал оставио дубок траг у међународном праву и имао велики утицај на процес изградње мира и помирења у постконфликтним друштвима.

- Мир и помирење ће на крају зависити од спремности друштава и политичких лидера да иду тим путем. Или, још конкретније, мора бити успостављен дијалог, пружена рука другој страни и мора се уздржати од ријечи и активности које распирују мржњу и отварају ране прошлости - рекао је Сино.

Указао је да из перспективе ЕУ свима мора бити јасно да реторика прошлости и мржње, те величање ратних злочина, представља препреку приступању Унији.

Секретар Хашког трибунала Џон Хокинг изразио је задовоство резултатима ове конференције која је окупила 200 учесника, проведена кроз осам панела на којима су била 84 говорника, те 10 пратећих догађаја који су директно везани уз конференцију. Хокинг сматра да је кључна порука са конференције да правна наука, односно, јуриспруденција која остаје након затварања Хашког трибунала, наставља да живи и утиче на рад националних и међународних судова.

Истакао је да је посебно битан дио те правне науке која остаје након Трибунала, онај који се односи на кориштење сексуалног насиља у конфликту с обзиром на 70.000 жртава у бившој Југославији. Указао је и да је Трибунал поставио основна начела у региону када је ријеч о питању заштите свједока, али и огромну архивску грађу о рату у бившој Југославији.

- Са Стратегијом затварања Хашког трибунала случајеви су се вратили тамо гдје им је и мјесто - поручио је он.

Навео је да за Трибуналом остаје огромна грађа на више од три милиона страница транскрипта са суђења, више од два петабајта података у 442.000 докумената, 30.000 часова видео-снимака.

Правни заступник УН Мигуел де Серпа Соарез се осврнуо на морално насљеђе Хашког трибунала цитирајући бившег генералног секретара Кофи Анана да "нико више од представника међународне заједнице не жали за пропуштеним приликама да се оствари мир". Он је истакао да је у том погледу МКСЈ отворио пут за борбу против некажњивости ратних злочина и у Руанди, Сијера Леонеу и Јужном Судану.

Извор: СРНА