latinica  ћирилица
24/06/2017 |  12:09 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Требиње- Задовољавајући квалитет производа на пијаци (ВИДЕО)

Контролисани узорци меда и сезонског воћа и поврћа на херцеговачким пијацама, за мањим изузецима су задовољавајући.
Пијаца - Фото: РТРС
ПијацаФото: РТРС

Потврдиле су то анализе које је радило требињско Удружење "Оаза", у сарадњи са надлежним републичким институцијама.

Узорковање меда и сезонског воћа и поврћа рађено је да би потрошачи знали какву храну конзумирају и да допринесе унапређењу њихове заштите. За разлику од прошлогодишње контоле меда, овогодишњи резултати су бољи.

Нешка Илијић, из Удружење "Оаза", каже да су се само два производа показала као упитни због неправилног коришћења и неправилног складиштења.

Потврдила је да су и резултати анализе домаћег воћа и поврћа из Аргентине и Турске задовољавајући. Проблем може бити повећано присуство пестицида, вриједности изнад 0,01 одсто по килограму.

Љубица Чоловић, помоћница омбудсмана за заштиту потрошача БиХ, каже да није проблем што има пестицида, него када они  прелазе дозвољену границу.

У највећем броју трговина и на пијачним тезгама, поријекло воћа и поврћа је скоро исто. Већина производа је из Чапљине или је домаћа производња.

Понекад је, тврде потрошачи, тешко разликовати поријекло и квалитет. Квалитет узорака испитивале су надлежне институције, а први пут иза акције стало је Министарство трговине и туризма Српске и републичке инспекције. Из "Оазе" су потврдили да ниједна пијаца у Херцеговини не задовољава све прописане услове за рад.