latinica  ћирилица
24/06/2017 |  08:49 ⇒ 08:58 | Аутор: РТРС

Конзумирање рибе би могло да ублажи тегобе код артритиса

Редовно конзумирање рибе могло би да ублажи здравствене тегобе код људи који болују од реуматоидног артритиса, наводе резултати истраживања објављеног у магазину "Arthritis Care & Research".
Риба - Фото: РТРС
РибаФото: РТРС

Код пацијената који конзумирају рибу најмање два пута недјељно, забиљежено је мање отицање зглобова и њихова осјетљивост, у одоносу на пацијенте који су ријетко јели ту намирницу, или је нису уопште конзумирали.

Резултати истраживања су показали да, што су испитаници више јели рибу, код њих је био испољен нижи степен активности болести.

У студији у којој је учествовало 176 људи, аутори су проучавали утицај куване, динстане и печене рибе на здравље пацијената са реуматоидним артритисом.

Пржена риба није узимана у обзир, с обзиром на то да садржи мање омега-3 масних киселина, које имају противупално дејство.

Претходне студије су показале су да на ово обољење позитиван утицај има и конзумирање суплемената на бази рибљег уља.

Извор: vijesti.me