latinica  ћирилица
23/06/2017 |  13:34 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Произвођачи и откупљивачи пшенице без договора о висини цијене (ВИДЕО)

Произвођачи и откупљивачи пшенице нису данас у Бањалуци постигли договор о висини цијене за откуп овогодишњег рода пшенице, за коју произвођачи траже да буде 0,33 КМ по килограму.
Стево Мирјанић са произвођачима пшенице - Фото: СРНА
Стево Мирјанић са произвођачима пшеницеФото: СРНА

Предсједник Удружења пољопривредника из Бијељине Љубо Малетић вјерује да ће у што скорије вријеме бити постигнут договор о висини цијене за откуп овогодишњег рода пшенице.

Он је навео да се састанку нису одазвали сви млинари, "што је велика грешка".

"Вјерујем да ће бити постигнут договор о висини цијене која је прошле године била 33 КМ по метру пшенице, иако млинари траже да буде нижа", рекао је новинарима Малетић, након састанка са млинарима о производњи, преузимању и откупу овогодишњег рода пшенице и оцијенио да је важно што је на страни пољопривредника министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић.

Малетић је истакао да је потребно прво откупити пшеницу произведену у Републици Српској, па тек онда разговарати о њеном увозу.

"Млинари нас уцјењују и зато је потребно да наше министарство са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем разговара о увођењу прелевмана на увоз пшенице у БиХ", додао је Малетић и подсјетио да су овогодишњи подстицаји за производњу пшенице у Српској 200 КМ по хектару.

Представник Удружења пољоривредних произвођача Семберије Бошко Радић рекао је да ће жетва пшенице почети за два до три дана.

"Очекујем да ћемо за неколико дана знати и висину цијене откупа пшенице, да ће бити на прошлогодишњем нивоу, с тим да ће род пшенице бити мањи. Нажалост, постоје разлике у мишљењима пољопривредника и произвођача", рекао је Радић и навео да се пшеница из БиХ извози у Турску.

Портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Александар Мацановић рекао је да ресорно министарство уз подстицаје за производњу пшенице, пољопривредним произвођачима даје и пет фенинга по килограму произведене меркантилне пшенице и регресирано гориво, што укупно износи 500 КМ по хектару.

"Поређења ради, у Србији су подстицаји око 4.000 динара, односно 64 КМ по хектару, у Хрватској су 200 евра из чега је видљиво да су у Српској подстицаји виши. Пољопривредници су изразили задовољство мјерама које спроводи ресорно министарство и подстицајима које даје", нагласио је Мацановић и навео да се очекује да укупна производња пшенице у овој години буде 186.000 тона.

Извор: Срна