latinica  ћирилица
23/06/2017 |  11:15 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Позив послодавцима за прерасподјелу радног времена

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић позвао је послодавце да због изузетно високих температура изврше прерасподјелу радног времена и тако заштите здравље радника.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Савановић је позив упутио јер у законодавству Српске нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада на отвореном у неповољним микроклиматским условима, ни при којим би микроклиматским условима послодавци требало да обуставе радове.

"Неспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу ради обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности повређивања радника", навео је Савановић, саопштено је из ресорног министарства.

Он је додао да међународни стандард "ИСО 7243" дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високих температура, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана.

"Стога позивам послодавце да и они примјене овај стандард и да изврше прерасподјелу радног времена, те да се радници не налазе на отвореном у најтоплијем дијелу дана", нагласио је Савановић.

Према његовим ријечима, и за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање просторија како би се заштитило здравље радника.

"У складу са стандардом 'ИСО 7243' у зависности од утврђеног топлотног индекса који је мјеродаван за услове рада на отвореном, у условима високих температура предвиђени су начини извођења радова и мјере рада за дате услове као и препоруке за послодавце и раднике везано за превенцију", истакао је Савановић.

То ће, сматра он, помоћи да се ризик од изложености високим температурама на радном мјесту сведу на најмању мјеру.

Савановић је навео да те мјере подразумијевају организацију посла, што обухвата прерасподјелу радног времена, ротацију послова те избјегаваље рада у најтоплијем дијелу дана /од 11.00 до 15.00 часова/.

Мјере предвиђају и увођење додатне радне снаге код екстремних услова, осигурање одговарајуће расхлађене просторије за одмор, као и ношење лагане заштитне одјеће и обуће.

Савановић је увјерен да ће прерасподјелом радног времена послодавци препознати свој интерес и истовремено показати разумијевање и солидарност са запосленим, а на тај начин биће заштићено здравље радника.

Извор: Срна