latinica  ћирилица
23/06/2017 |  08:34 ⇒ 08:51 | Аутор: РТРС

Руски оркестар у Бањалуци

Национални академски оркестар народних инструмената Руске Федерације "Н.П. Осипов" одржаће у недјељу, с почетком у 20 часова, концерт у Културном центру Бански двор у Бањалуци.
Оркестар из Русије гостује у Бањалуци (Фото: Независне / илустрација) -
Оркестар из Русије гостује у Бањалуци (Фото: Независне / илустрација)

Након концерата у Новом Саду и Београду, и бањалучка публика ће имати прилику присуствовати концерту најпознатијег свјетског оркестра када је у питању традиционална музика. Овај прворазредни музички догађај се реализује уз подршку Свјетске тамбурашке асоцијације из Новог Сада, на чији позив Академски оркестар "Осипов" гостује у региону. Под диригентском палицом заслужног умјетника Руске Федерације и једног од диригената Бољшој театра, професора Владимира Андропова, оркестар је гостовао у готово свим свјетским културним метрополама од Њујорка до Сиднеја и Пекинга.

Оркестар ради непрекидно од 1919. године. Свој рад није прекидао ни у најтежим условима у Другом свјетском рату, када је уживо свирао у радио-програму који је емитован за руске борце на фронту. Након рата, оркестар је наставио да представља публици свој богати и јединствени звук, за који данас практично не постоје стилска и жанровска ограничења.

На концерту у Бањалуци уз Академски оркестар "Осипов" наступиће солисти Александар Захаров и Дарја Рубцова.

Извор: Независне новине