latinica  ћирилица
22/06/2017 |  19:27 ⇒ 19:29 | Аутор: РТРС

СМ: Усаглашене законске одредбе за избор полицијских службеника

Савјет министара БиХ утврдио је данас Приједлог закона о измјени Закона о независним и надзорним тијелима полицијске структуре БиХ којим се детаљније појашњава избор полицијских службеника у Одбор за жалбе полицијских службеника.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Разлог за доношење овог закона је уочена неусаглашеност законских одредаба које прописују избор полицијских службеника у састав Одбора за жалбе полицијских службеника, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Утврђеним Приједлогом закона дефинисано је да свако полицијско тијело БиХ које има статус управне организације предлаже министру безбједности БиХ по два полицијска службеника за чланове Одбора за жалбе, од којих ће министар предложити четири полицијска службеника Савјету министара БиХ на избор и именовање.

Приликом предлагања чланова Одбора за жалбе водиће се рачуна о равномјерној заступљености полова.

Министарство безбједности БиХ упутиће Приједлог закона Парламентарној скупштини БиХ на разматрање по основној законодавној процедури.

Савјет министара БиХ примио је на знање Информацију о реализацији документа "Преглед одбране" и задужио Министарство одбране БиХ да настави активности у вези са имплементацијом овог документа, према утврђеној планској динамици.

План имплементације документа "Преглед одбране" предвиђа двије фазе. Фаза 1 - Припрема за имплементацију Плана односи се на период од 1. март до 30. новембра ове године, а фаза 2 - Имплементација плана на период након активирања Акционог плана за чланство у НАТО-у /МАП/.

Кључне активности фазе 1 обухватају израду Правилника о унутрашњој организацији Министарства одбране БиХ, израду Студије развоја свих перспективних локација у складу са новом организацијом и размјештајем Оружаних снага БиХ, те одобрење књига личне и материјалне формације Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, команди и јединица Оружаних снага.

У току је спровођење фазе 1 која се, уз почетно кашњење због потребе изналажења оптималног рјешења за дефинисање приједлога личних и материјалних формација Оружаних снага БиХ, реализује у оквиру утврђене планске динамике и не очекује се прекорачење планираних крајњих термина.

ЈАЧАЊЕ БАНКАРСКОГ СЕКТОРА ЗА 56,6 МИЛИОНА ЕВРА

Савјет министара БиХ утврдио је данас Приједлог основа за закључивање споразума о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој за пројекат јачања банкарског сектора у вриједности 56,6 милиона евра.
Циљ пројекта, који се у једнаким процентима односи на Републику Српску и Федерацију БиХ, јесте јачање банкарског сектора, унапређивањем капацитета за регулацију, супервизију и реструктурисање банака и јачање руковођења над ентитетским развојним банкама, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Приједлог основа биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника споразума предложен је министар финансија и трезора Вјекослав Беванда.

Савјет министара БиХ утврдио је и Приједлог за закључивање меморандума о разумијевању између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Министарства пољопривреде и руралног развоја Црне Горе о сарадњи у области пољопривреде и руралног развоја.

Меморандумом су предвиђене активности на унапређењу и проширењу сарадње надлежних институција БиХ и Црне Горе у оквиру процеса приступања ЕУ, посебно ради стварања бољих услова за развој билатералне сарадње у области пољопривреде и руралног развоја, размјене искустава у реформисању овог сектора и остварењу различитих научних и економских контаката.

Приједлог за закључивање меморандума биће достављен Предсједништву БиХ у даљњу процедуру, а за потписника је предложен ресорни министар Мирко Шаровић.

На данашњој сједници у Сарајеву утврђен је и Приједлог за закључивање споразума о пројекту техничке сарадње "Јачање капацитета за управљање и смањење ризика од катастрофа и увођење пракси прилагођавања климатским промјенама у сектору пољопривреде на западном Балкану".

Усвојен је и извјештај Министарства за људска права и избјеглице БиХ о реализацији Оквирне стратегије за спровођење Конвенције о превенцији и борби против насиља над женама и насиља у породици /Истанбулска конвенција/ у БиХ /2015-2018. година/, за период од јула 2015. до децембра 2016. године.

БиХ је у овом периоду остварила напредак у постизању већине циљева и мјера. Побољшање је евидентирано у доношењу родно-осјетљивих политика у свим секторима, чиме се постављају темељи успјешније превенције насиља и напретка када је ријеч о равноправности полова у БиХ.

Савјет министара БиХ размотрио је и усвојио извјештај о међународној помоћи за сектор пољопривреде, прехране и руралног развоја за прошлу годину у БиХ, који је припремило Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, а у којем се наводи да се у том сектору и даље осјећају посљедице недостатка донаторских средстава, посебно оних из ЕУ.

Извјештај садржи податке који омогућавају заинтересованим странама бољи увид у активности институција у БиХ и активности међународних донатора, а циљ је да помогне у идентификовању потреба пољопривредног сектора у остваривању планираних секторских циљева.

Циљ је и да помогне потенцијалним донаторима у креирању њихових планова и дефинисању приоритета за подршку и улагања у сектор пољопривреде, прехране, шумарства и руралног развоја у складу са стратешким приоритетима у БиХ.

Извор: СРНА